Порошенко назвав кількість російських військ і зброї в Криму

18:13, 20.02.2019
Порошенко назвав кількість російських військ і зброї в Криму

Станом на лютий 2019 року в окупованому Криму Росія розмістила до 32,5 тисяч військових, 88 артилерійських систем, 52 реактивні системи залпового вогню, 372 бойові броньовані машини, 113 бойових літаків, 62 бойові гелікоптери, шість бойових суден і шість підводних човнів, які оснащені морськими системами крилатих ракет "Калібр".

 

Про це заявив президент України Петро Порошенко, виступаючи на засіданні Генасамблеї ООН, повідомляє Радіо Свобода.

 

"Не можна виключати й можливе розгортання ядерної зброї на півострові. Інфраструктура вже розбудована, і Росія використала останні п’ять років для її відновлення й модернізації. Отже, ми спостерігаємо безпрецедентну мілітаризацію Чорноморського регіону", – сказав президент під час виступу 20 лютого.

 

Петро Порошенко наголосив, що Росія перетворює анексований Крим на стартовий майданчик для своїх ракет.

 

"Хто-небудь все ще має ілюзії, чому Росія зробила все, щоб зруйнувати ДРСМД? Не будьте наївними: Росія перетворює на військову базу будь-яку територію, яку вона захоплює або бере під свій контроль", – заявив український президент.

 

Також, як зазначив Петро Порошенко, збройна агресія Росії забрала життя 13 тисяч осіб і більше 28 тисяч осіб зазнали поранень.

 

"І ця цифра включає також 298 пасажирів рейсу МН17, який був збитий у липні 2014 року російськими військовими з ракетної системи БУК", - додав Президент. За його словами, більше 1,8 млн жителів Криму і Донбасу були змушені залишити свої домівки внаслідок російської агресії та окупації.

 

Петро Порощенко наголосив, що подальша ескалація агресивних дій Росї стосовно України до рівня повномасштабної війни вже не є нереальною через концентрацію біля українського кордону великого угруповання ЗС РФ. 

 

"Військові експерти однозначно визначають, що озброєне угрупування на російському кордоні з Україною є наступальною ударною групою. Це не має нічого спільного з обороною. Вони призначені для військового удару. До цього готується Кремль. Тому подальша ескалація до рівня повномасштабної війни не є вже нереальною перспективою", - сказав Петро Порошенко 

 

Крім того, як повідомляє Громадське, Петро Порошенко привіз до Нью-Йорка тисячі звернень українців із закликом до ООН тиснути на Росію для звільнення полонених українських моряків.

 

"Сьогодні я привіз з собою звернення до генерального секретаря ООН із проханням тиснути на Москву для звільнення українських моряків. Його підписали тисячі українців. І я виступаю від імені їх усіх. Ми щиро розраховуємо на вашу підтримку", — сказав Порошенко.

 

Також він наголосив, що, згідно з нормами Женевської конвенції, захоплені моряки є військовополоненими.