Українські правозахисники Людмила Волошина та Валерій Явтушенко депортовані з Казахстану

10:57, 15.02.2019
Українські правозахисники Людмила Волошина та Валерій Явтушенко депортовані з Казахстану

Людмила Волошина та Валерій Явтушенко (фото: facebook.com/nataszita)

Затримані в Казахстані громадяни України Людмила Волошина та Валерій Явтушенко, які працювали спостерігачами офіційної правозахисної місії Італійської федерації з прав людини - Comitato Italiano Helsinki, депортували з країни вночі 15 лютого.
 
Про це повідомила "Громадському" медіаекспертка з безпеки журналістів Інституту масової інформації Ірина Земляна.
 
"Уночі без свідків і допусків адвокатів провели суди. І зараз вони летять до Києва в літаку. Телефони видали безпосередньо при посадці. Депортація", - зазначила Земляна.
 
Про затримання українців стало відомо 14 лютого.
 
ІМІ з посиланням на Італійську федерацію з прав людини повідомляла, що Людмила Волошина, яка перебувала в Казахстані з Міжнародною моніторинговою місією, була затримана о 17:15 за місцевим часом в Астані в готелі "Комфорт". Вона встигла зателефонувати, але розмову перервали.
 
Ще один український спостерігач Валерій Явтушенко з його адвокатом Толгеном Шаіковим були затримані в Астані дорогою в консульство України.
 
Представники місії пов’язують затримання Волошиної зі справою казахського судді Маліка Кенжалієва, який розповів їй про те, що його звільнили з посади та тиснуть на нього через вирок, "який був незручний для влади Казахстану".
 
Представниця ІМІ припустила, що українців могли затримати саме тому, що їм вдалося поспілкуватись з суддею, який виніс виправдальний вирок у політичній справі.
 
О 7-й ранку Волошина змогла вийти на зв'язок і повідомити, що їх із Явтушенком відправили до Києва рейсом КС405. Він очікується в аеропорту "Бориспіль" об 11:30.
 
Сама Людмила Волошина написала в Facebook: "Казахстане, до зустрічі! Швидкої. 5 років - то ви загнули".
 
Повідомляється також, що рішення суду вже оскаржують адвокати правозахисників.
 
Нагадаємо, восени 2018 року український журналіст Олександр Гороховський був оштрафований судом Казахстану нібито за "незаконну трудову діяльність". Його затримали 15 вересня в одному з готелів Уральська, куди він приїхав як спікер на тренінг із фактчекінгу.