Паспорт Росії у капітана «Норду» вилучили ще 2018 року - прокуратура

17:31, 11.02.2019
Паспорт Росії у капітана «Норду» вилучили ще 2018 року - прокуратура

Володимир Горбенко раніше заявив, що перетнув адміністративну межу з окупованим Кримом за паспортом Росії (фото: RFE/RL)

У капітана кримського сейнера "Норд" Володимира Горбенка, який заявив, що поїхав до Криму з паспортом Росії, не було документів для перетину адмінмежі з анексованим півостровом.
 
Про це повідомив заступник прокурора прокуратури Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний, передає "Інтерфакс".
 
"За тими документами, які були в наявності у капітана судна "Норд", він не міг перетнути адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом, можливе перетинання ним кордону контролювалося", - сказав прокурор.
 
За його словами, російський паспорт у Горбенка вилучили ще під час затримання у 2018 році, і цей документ знаходиться в матеріалах кримінального провадження.
 
"Тобто з російським паспортом він не міг перетинати кордон", - сказав Поночовний.
 
При цьому прокурор допустив, що чисто теоретично у Горбенка міг бути інший паспорт громадянина Росії.
 
У прокуратурі кажуть, що клопотатимуть перед судом про оголошення кримчанина у розшук.
 
Поночовний зазначив, що на даному етапі прокуратура тільки підтримує державне обвинувачення в суді, всі рішення ухвалює Оболонський суд.
 
Нагадаємо, 11 лютого з'ясувалося, що капітан арештованого риболовецького судна "Норд" Володимир Горбенко, який раніше зник без вісти, насправді виїхав до окупованого Криму. В інтерв'ю російським ЗМІ він заявив, що дістався до адміністративного кордону з Мелітополя і повернувся до Криму через пункт пропуску "Чаплинка", де показав російський паспорт.
 
25 березня 2018 року корабель морської охорони прикордонників України затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Росії. У ході перевірки встановлено, що воно зареєстроване в окупованому Росією Криму.
 

Затримане судно із командою відконвоювали до порту Бердянська для проведення подальших перевірочних та процесуальних дій. Вже 30 березня суд заарештував судно "Норд" .

 

Майже весь екіпаж судна "Норд" звільнили, окрім капітана Володимира Горбенко

 
Слідство оголосило капітану рибальського судна "Норд" Володимиру Горбенку підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї". Крім цього, Горбенку повідомили про ще одну підозру за ст. 249 (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до 3 років позбавлення волі.