За вбивство Катерини Гандзюк Мангер заплатив 5 тисяч доларів - Луценко

14:18, 11.02.2019
За вбивство Катерини Гандзюк Мангер заплатив 5 тисяч доларів - Луценко

Схема ключових осіб, яку продемонстрував Юрій Луценко (фото: pravda.com.ua)

Голова обласної ради Херсонської області Владислав Мангер організував убивство активістки Катерини Гандзюк, для чого знайшов людей і дав кошти на злочин.
 
Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко 11 лютого, зачитуючи повний текст підозри Мангеру, передає "Українська правда".
 
"Це коротка схема ключових осіб цієї справи. На початку липня 2018 року громадянин Владислав Мангер, керуючись особистою неприязню, яка в нього виникла на підставі активної громадської діяльності Катерини Гандзюк, яка перешкоджає його корисливим інтересам… вирішив організувати умисне вбивство Гандзюк у спосіб, який завдасть потерпілій особливих фізичних та моральних страждань", - зачитав Луценко.
 
Він додав, що для реалізації свого умислу Мангер звернувся до раніше знайомих йому Левіна та Павловського і запропонував їм знайти виконавців та організувати убивство Гандзюк.
 
"На вказану пропозицію Мангера і Павловський, і Левін відповіли згодою. На виконання цього злочинного плану Мангер дав Левіну та Павловському гроші у розмірі не менше 10 тисяч гривень для придбання необхідних засобів зв’язку та закупівлі знаряддя убивства", - сказав Луценко. 
 
Крім того, за словами генпрокурора, Мангер узгодив з Левіним і Павловським суму винагороди за вбивство.
 
"У тому числі безпосереднім виконавцям за здійснення нападу на Гандзюк не менше 5 тисяч 600 доларів. Іншу частину Левін та Павловський планували залишити для власного збагачення", - зачитав Луценко.
 
Він додав, що не пізніше 13 липня у Херсоні Левін та Павловський "за погодженням з Мангером" залучили до свого плану раніше знайомого їм Торбіна.   
 
"Торбін залучив до вчинення нападу раніше знайомих йому Горбунова, Васяновича, Вишневського, Грабчука. Були відслідковані маршрути пересування Гандзюк, була закуплена кислота, була створена група закритих абонентів у мережі", - сказав Луценко.
 
31 липня, за його словами, Торбін, Грабчук, Горбунов, Васянович, Вишневський організували напад на Гандзюк.   
 
"Не пізніше 4 серпня Павловський з відома Левіна передав Торбіну 4 тисячі доларів за вчинення посягання на життя Гандзюк та дав вказівку всім учасникам нападу вжити заходів для унеможливлення їх викриття правоохоронними органами", - розповів генпрокурор.
 
Він додав, що у подальшому Торбін передав виконавцям по 500 доларів, а решту суми залишив собі.
 
"Згідно з висновком експерта, смерть Гандзюк настала від термічних опіків до 40% тіла. Настання смерті перебуває у прямому причинно-наслідковому зв’язку з отриманими нею опіками від нападу. Таким чином, Мангер підозрюється в організації вчинення вбивства Гандзюк, вчиненого з особливою жорстокістю з корисливих мотивів, на замовлення, за попередньою змовою осіб", - підсував Луценко.
 
Луценко також показав папірець з інфографікою, яка демонструє схему організації вбивства Гандзюк.
 
На ній, за його словами, поки що є один "заклеєний квадратик".
 
"Це імовірні зв'язки в органах влади та правоохоронних органах, які сприяли скоєнню цього злочину. Тут поки що доказів недостатньо для пред'явлення підозр, але робота над ними іде", - підсумував Луценко. 
 
Нагадаємо, Голова Херсонської облради Владислав Мангер отримав підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк.