Зниклий капітан «Норду» знайшовся в окупованому Криму: хоче судитися по відеозв'язку

12:47, 11.02.2019
Зниклий капітан «Норду» знайшовся в окупованому Криму: хоче судитися по відеозв'язку

Володимир Горбенко виїхав до окупованого півострову (фото: RFE/RL)

Капітан арештованого риболовецького судна "Норд" Володимир Горбенко, який раніше зник без вісти, насправді виїхав до окупованого Криму.
 
Він заявив, що готовий брати участь у засіданнях українського суду по відеозв'язку.
 
В інтерв'ю російським ЗМІ він заявив, що суд відмовив прокуратурі в продовженні заборони на виїзд з України, а також до окупованого Криму.
 
Він підкреслив, що дістався до адміністративного кордону з Мелітополя і повернувся до Криму через пункт пропуску "Чаплинка", де показав російський паспорт. Горбенко зазначив, що відмовився від угоди з українським слідством.
 
Водночас, як повідомив "Українській правді" повідомив речник Державної прикордонної служби Олег Слободян, прикордонники бачили інформацію про те, що Володимир Горбенко нібито перебуває в Криму, і наразі вивчають її.
 
Як відомо, наприкінці січня адвокат Володимира Горбенка заявив про зникнення свого підзахисного. У Нацполіції відкрили кримінальне провадження за статтею 115 "Умисне вбивство" (стандартна процедура у таких випадках) з додатковою кваліфікацією - "зниклий безвісти". Тим часом російські ЗМІ повідомили, що Володимир Горбенко нібито перебуває на території окупованого Криму.
 
Нагадаємо, 25 березня 2018 року корабель морської охорони прикордонників України затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Росії. У ході перевірки встановлено, що воно зареєстроване в окупованому Росією Криму.
 

Затримане судно із командою відконвоювали до порту Бердянська для проведення подальших перевірочних та процесуальних дій. Вже 30 березня суд заарештував судно "Норд" .

 

Майже весь екіпаж судна "Норд" звільнили, окрім капітана Володимира Горбенко

 
Слідство оголосило капітану рибальського судна "Норд" Володимиру Горбенку підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї". Крім цього, Горбенку повідомили про ще одну підозру за ст. 249 (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до 3 років позбавлення волі.