У каналізації данського міста знайшли старовинний меч

10:35, 09.02.2019
У каналізації данського міста знайшли старовинний меч

Мечі такого стилю створювалися з 12 століття до початку 15 століття (Nordjyllands Historiske Museum)

Сантехнік Яннік Вестергаард і механік Хеннінг Ньор під час роботи в каналізації в центрі міста Ольборг знайшли старовинний меч.

 

Вчені, які оглянули артефакт, вважають, що меч було створено в 14 столітті, пише "Новое время", з посиланням на The History Blog .

 

Це двосічний меч з гострим лезом довжиною три фути. Весь меч, включно з рукояттю, має довжину 112 см. Обидві сторони клинка мають виріз по всій довжині, який використовувався, щоб полегшити вагу меча. Весь меч важить трохи більш ніж кілограм. Зазначається, що ця зброя "надзвичайно високої якості".

 

Мечі такого стилю створювалися з 12-го до початку 15 століття. Зброя була знайдена в шарі порожньої породи поверх найбільш старого покриття вулиці. Попередні знахідки в цьому шарі датуються 1300-ми роками, що є підставою для попередньої датування меча.

 

Подібні мечі були надзвичайно цінними, надбанням військової еліти і настільки дорогими, що їх могли дозволити собі тільки дворяни. Їх, як правило, не кидали, не забували і не втрачали на вулицях міста. Подібні мечі були знайдені в могилах, поховані разом з їх власниками в якості символів їхнього статусу бійців благородного походження. Поблизу дійсно знаходиться цвинтар, але на місці виявлення зброї слідів могили виявлено не було.

 

Незвичайне розташування може вказувати на те, що меч був втрачений під час жорстокого зіткнення і потонув в багнюці. На лезі є сліди бою, а в 14 столітті було багато можливостей для битви. Протягом першої половини століття місто було частиною німецької провінції Гольштейн, і документи стверджують, що в місті було багато сутичок між данцями і саксами.

 

Меч наразі очищається і відновлюється. Після стабілізації він буде виставлений в Ольборгському історичному музеї на вулиці Алгада, зовсім недалеко від того місця, де він був виявлений.