Розслідувачі Bellingcat виявили зв'язок найманців ПВК «Вагнера» з розвідкою та міноборони Росії

12:43, 08.02.2019
Розслідувачі Bellingcat виявили зв'язок найманців ПВК «Вагнера» з розвідкою та міноборони Росії

Найманцям приватної військової компанії "Вагнера" видавали закордонні паспорти Росії там же, де й агентам-отруювачам Сергія Скрипаля (фото: prm.ua)

Міжнародна команда розслідувачів Bellingcat заявляє, що знайшла непрямі підтвердження того, що найманці ПВК "Вагнера" отримують паспорти в тому ж паспортному столі, де й співробітники розвідки та міністерства оборони Росії.
 
Зазначимо, 28 січня голова СБУ Василь Грицак на прес-конференції в Києві заявив, що найманцям приватної військової компанії "Вагнера" видавали закордонні паспорти Росії з послідовними номерами в єдиному паспортному столі Москви.
 
При цьому в тому самому паспортному столі раніше отримали фейкові документи офіцери розвідки ГРУ Олександр Мішкін (Олександр Петров) і Анатолій Чепіга (Руслан Боширов), яких підозрюють в отруєнні російського екс-розвідника Сергія Скрипаля в Британії.
 
фото: СБУ
 
Команда Bellingcat заявляє, що ще у вересні 2018 року встановила, що цей паспортний стіл, відомий як відділення УФМС 770-001, регулярно використовується для видачі внутрішніх паспортів офіцерам розвідки ГРУ під прикриттям.
 
"Заяви СБУ важливі, тому що якщо вони вірні, то вони вказують на те, що російська влада не просто терпить операції "Вагнера" за кордоном, але й активно сприяє проведенню таких незаконних операцій", - йдеться в повідомленні розслідувачів.

 
Команда Bellingcat вирішила незалежно перевірити заяви Служби безпеки України.
 
Як відомо, раніше СБУ опублікувала три списки ймовірних найманців "ПВК Вагнера": у першому були імена, дати і місця народження, а також номери внутрішніх і закордонних паспортів 16 найманців, семеро з яких, як повідомлялося, мали закордонні паспорти, видані однією "серією" у 2015 році, а ще 9 отримали такі ж паспорти у 2017 році. Орган видачі паспортів у всіх випадках московське відділення 770-001.
 
фото: СБУ
 
 
У третьому списку містяться тільки імена і дати народження 149 найманців ПВК "Вагнера", які, за даними СБУ, перебували в Судані у кінці 2018 і початку 2019 року.
 
У рамках розслідування Bellingcat використала копію злитої бази даних бронювання російських внутрішніх авіарейсів з 2014 по 2016 роки.
 
фото: Bellingcat
 
"Ми спробували знайти в базі даних авіаперельотів кілька випадково обраних номерів внутрішніх паспортів зі списку СБУ", - повідомляють розслідувачі.
 
З 11 спроб Bellingcat вдалося знайти 7 імен зі списку СБУ у базі даних внутрішніх авіаперельотів. З них три були знайдені за номерами внутрішніх паспортів, а ще чотири по відповідності ПІБ і дати народження.
 
У всіх знайдених випадках власники паспортів літали в або з аеропорту "Пашковський" - головний аеропорт російського Краснодара.
 
фото: Bellingcat
 
 
Саме там, за даними російського проекту розслідувань Znak.com, розташований головний тренувальний табір ПВК "Вагнера" в Росії.
 
Як правило, мали місце перельоти в "Пашковського" з Москви або Санкт-Петербурга, які слідували за перельотами в Москву або Санкт-Петербург з різних російських регіонів, зазвичай тих, які відповідали місцю народження пасажира, йдеться в матеріалі.
 
"Знайдена нами інформація непрямо підтверджує заяву СБУ, що особи, оголошені на прес-конференції, відносяться до ПВК "Вагнера", і що принаймні деякі учасники цієї ПВК отримали паспорти в тому ж органі, що видає паспорти прикриття агентам ГРУ", - наголосили розслідувачі.
 
Нагадаємо, раніше СБУ повідомила, що підозрює 10 найманців "Вагнера" у вбивстві 3-х російських журналістів в ЦАР.