Мер Дніпра виступив «категорично проти» Січеславської області

17:47, 07.02.2019
Мер Дніпра виступив «категорично проти» Січеславської області

Борис Філатов (фото: facebook.com)

Міський голова Дніпра Борис Філатов висловився проти перейменування Дніпропетровської області у Січеславську, за яке 7 лютого проголосувала Верховна Рада.
 
Про це він написав у Facebook.
 
"Я категорично проти перейменування області штучно вигаданим словом", - написав він. При цьому Верховну раду він назвав "клубом політичних самогубців" і заявив, що в депутатів не вийде перейменувати область.
 
Зауважимо, на думку істориків, перейменування Дніпропетровщини стало б логічним завершенням процесу декомунізації області.
 
"Український інститут національної пам'яті від самого початку підтримував пропозицію перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Зважаючи на те, що головним пріоритетом УІНП є завершення декомунізації, зокрема усунення назви "Дніпропетровська" з мапи України, ми підтримуємо обидва проекти постанов щодо перейменування області", - вважає голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.
 
Український літературознавець, заступник директора Інституту літератури імені Тараса Шевченка Сергій Гальченко також вважає, що назва "Січеславщина" відповідає історії цього краю, пов'язуючи сучасний етап української держави з епохою козацтва. 
 
"Назва "Січеслав" була неофіційною, але для проукраїнської інтелігенції вона залишалася вживаною. Я маю книжки та збірки, де написано, що вони видані у місті "Січеслав". Тому Січеславська область сьогодні на часі", - заявив він на сторінці у Facebook "Громадської підтримка Січеславська ТАК".
 
Як відомо, Борис Філатов раніше вже засвідчував вірність атрибутам радянської епохи. Так, 2017 року він заборонив демонтувати барельєфи радянської доби на Центральному мосту через Дніпро.
 
Як повідомляла "УМ", Верховна Рада 7 лютого проголосувала за перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Тепер законопроект відправиться на розгляд до Конституційного суду України.
 
Нагадаємо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада підтримала внесений Кабінетом міністрів законопроект про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, а також заборонила їх пропаганду і символіку.
 
Однією з головних позицій закону є визнання комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні злочинним і таким, що проводив політику державного терору. Відповідно до закону, пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів та їх символіки "визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та забороняється".
 
Після того, як закон набув чинності, в Україні почали перейменовувати вулиці і міста із "радянським корінням".
 
Зокрема Дніпропетровськ був перейменований Радою 9 травня 2016 року. Попередня спроба зробити крок у перейменуванні області не вдалася: 20 листопада Верховна Рада не змогла набрати голосів за перейменування її на Січеславську.