Брати Ширінови, що витягли з палаючого авто дитину і її батьків, отримали нагороду в Азербайджані

15:22, 02.02.2019
Брати Ширінови, що витягли з палаючого авто дитину і її батьків, отримали нагороду в Азербайджані

Брати Ширінови ризикнули життям, аби врятувати дитину та її батьків (фото: azertag.az)

Брати Сабір та Умуд Ширінови, які на Миколаївщині врятували з палаючого авто дитину та її батьків, отримали медаль "За відвагу", якою їх нагородив президент Азербайджану Ільхам Алієв.
 
Як повідомило агентство "Азертадж", 1 лютого президент Азербайджану і перша леді Мехрібан Алієва зустрілися в Баку в конгрес-центрі з проживаючими в Україні братами Ширіновими.
 
"Ласкаво просимо на Батьківщину. Вітаю вас. Ви проявили велику мужність. Врятували людей, які перебували в безпорадному стані. Ви ризикували своїм життям. Це дійсно викликало дуже великий резонанс. Звичайно, ваш героїзм служить створенню більш повного уявлення про азербайджанський народ. Ви дійсно гідно представляли наш народ. Я запросив вас і вручаю вам державну нагороду - медаль "За відвагу", - сказав Ільхам Алієв, привітавши братів.
 
У свою чергу брати Ширінови розповіли про те, що сталося.
 
"Ми поверталися з роботи і побачили на дорозі причіп вантажівки, що перекинувся, але подумали, що він не загородив дорогу. І коли наблизились, зрозуміли, що вже пізно, дорога була повністю перекрита. Ми сяк-так проїхали, самі ледь не потрапили в аварію. Ми не бачили палаючий автомобіль КІА.
 
Ми зупинили свій автомобіль і зробили присутніх людям зауваження, запитавши, чому вони не встановили попереджувальний знак. Не минуло й півхвилини, як я почув дитячий крик. Узбіччя дороги йшло вниз і не проглядалося. Почувши дитячий крик, я зрозумів, що він виходить з машини, що горіла. Салон вже повністю згорів.
 
Я запитав, чому ви стоїте? Мені відповіли, що не можемо відкрити двері, машина працює на газі, в ній встановлений газовий балон, він може вибухнути, ми нічого не можемо зробити і не радимо. Нам теж не вдалося відкрити двері, пізніше водій сказав, що через дитину закрив центральний дверний замок. Нам ніяк не вдалося відкрити дверцята машини. Ми побачили, що машина повністю охоплена полум'ям.
 
Батько і мати дитини перебували в лежачому положенні. Трирічна дитина кричала. Ми розбили дверцята багажника автомобіля і витягли дитину і матір. Ми поспішали, побоюючись, що газовий балон може вибухнути. Витягуючи дитину, я попросив допомоги. На дорозі стояли чоловік 25-30. Я попросив допомоги, але ніхто не підійшов.
 
Я сказав братові: у нас теж діти, зараз балон вибухне. Вогонь ось-ось охопить його. Водій перебував у комі, не рухався, був затиснутий між сидіннями. Ми зірвали сидіння. Дякую брату, він сказав: давай ризикнемо, витягнемо і його. Жінка благала витягнути і чоловіка. І дитина просила врятувати батька. Ми вже не думали про себе, піддаючи життя ризику, витягли і чоловіка. Через півтори хвилини газовий балон вибухнув", - розповів Умуд Ширінов.
 
Нагадаємо, цей випадок стався 19 січня неподалік села Зайчевське Вітовського району на Миколаївщині, коли брати Умуд і Сабір Ширінови, повертаючись з роботи, стали свідками страшного ДТП і витягли з палаючого авто дитину та її батьків.