США вимагають від Москви надати термінову медичну допомогу українцю Павлу Грибу

21:12, 30.01.2019
США вимагають від Москви надати термінову медичну допомогу українцю Павлу Грибу

Павло Гриб був незаконно арештований Росією (фото: Телеканал 24)

Посольство США в Україні заявило, що стурбоване станом здоров'я українського політв'язня Павла Гриба. Про це дипустанова повідомила у Twitter.
 
Там наголосили, що Росія має забезпечити належну медичну допомогу українцям, яких вона несправедливо затримує, а також негайно звільнити всіх українських політичних в'язнів.
 
 
Разом з цим очільник МЗС України Павло Клімкін закликав світову спільноту тиснути на Росію, аби Павло отримав належне лікування.
 
"Етапування його просто вб’є", - наголосив міністр.
 
 
Напередодні, 29 січня, українська омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що Павло Гриб - на межі життя та смерті - його стан надкритичний. "20-річний політв‘язень потребує негайної операції на серці, адже стан здоров‘я надкритичний. У результаті обстежень лікарями діагностовано цілу низку серйозних хвороб", - написала вона у Фейсбуку.
 

За її словами, Павло Гриб не забезпечується повноцінним медикаментозним лікуванням і це сприяє загостренню наявних хвороб. Також негативний вплив на стан здоров’я в’язня посилюють умови утримання, стресові ситуації та неповноцінне харчування.
 
Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі. Згодом з’ясувалося, що російські спецслужби виманили хлопця до Білорусі, потім вивезли його на територію Росії та звинувачують у тероризмі: нібито український хлопець хотів вчинити вибух під час шкільної лінійки в Сочі.
 
Адвокат Гриба Андрій Сабінін після ознайомлення з матеріалами справи, повідомляв, що російський суд заочно виніс рішення про його затримання на два місяці ще 17 серпня, до моменту прибуття хлопця в Гомель.
 
23 липня у Ростові-на-Дону розпочалося перше засідання по суті у справі українця Павла Гриба.
 
Нагадаємо, Павло Гриб від народження має проблеми зі здоров’ям та змушений постійно приймати ліки, однак російські силовики забороняли йому проводити підтримувальну терапію та ігнорували заяви про погіршення стану здоров’я хлопця.
 
Міжнародних і українських лікарів до арештанта не допускали, але на початку жовтня Павло Гриб все ж отримав дозвіл на передачу ліків в Ростов у вересні.
 
7 листопада Північно-Кавказький окружний військовий суд продовжив на півроку арешт українця Павла Гриба.
 
У грудні його адвокат повідомила, що Павло Гриб практично втратив зір і має проблеми з пам’яттю.
 
Як раніше писала "УМ", Павло Гриб розповів, що силовики знімали на відео, як його били по ногам і животу під час викрадення на території Білорусі.