В ОБСЄ розповіли про новий план мирного врегулювання війни на Донбасі

16:37, 28.01.2019
В ОБСЄ розповіли про новий план мирного врегулювання війни на Донбасі

Спільна місія ОБСЄ та ООН на Донбасі: новий план із мирного врегулювання на Донбасі

Спецпредставник діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі у Мінську Мартін Сайдік заявив, що існує новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі за участі ООН, який повинен замінити Мінські домовленості.

Про це він розповів у інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung, передає "Укрінформ".

"Протягом останніх років ми побачили, що Мінські домовленості не є зовсім чіткими. Важливим моментом є те, що для реалізації центрального елементу - проведення місцевих виборів - потребується допомога ззовні. Ми дійшли висновку, що це може бути лише ООН", - розповів Мартін Сайдік.

Новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості, мають затвердити країни "Нормандської четвірки" – Україна, РФ, Франція та Німеччина.

Окрім спільної місії ООН та ОБСЄ (з військовим та поліцейськими компонентами і міжнародною адміністрацією на ОРДЛО), концепт також передбачає організоване Євросоюзом агентство з відбудови Донбасу.

Водночас, планом пропонується створення перехідної адміністрації ООН в окремих районах Донецької та Луганської областей, яка має слідкувати за втіленням мирного плану та реінтеграції цих регіонів. "Сенс цього заходу полягає не в усуненні місцевого населення від влади, а навпаки, в гарантуванні того, що його права будуть забезпечені. Сюди належить і елемент амністії", - додав спецпредставник діючого голови ОБСЄ.

Він також заявив: Мінські домовленості передбачали, що представники ОРДЛО беруть участь у процесі та є почуті, і так має бути і після прийняття нової "всеосяжної угоди".

Дипломат повідомив, що чисельність миротворчої місії ООН на Донбасі наразі не підраховувалася, однак він не думає, що мова йтиме про таку велику кількість як 20 тис. осіб, як дехто про це говорить.

Нагадаємо, у Давосі Петро Порошенко говорив про миротворців ООН із Генсеком ООН Антоніо Гуттерешем.