«Били по ногам і в живіт, знімали це на відео»: Павло Гриб розповів про знущання під час викрадення в Білорусі

12:22, 28.01.2019
«Били по ногам і в живіт, знімали це на відео»: Павло Гриб розповів про знущання під час викрадення в Білорусі

Павло Гриб під час суду: юнакові не дають життєво необхідних медикаментів

Павло Гриб розповів, що силовики знімали на відео, як його били по ногам і животу під час викрадення на території Білорусі.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на російське видання "Новая газєта".

За версією слідства, Павла Гриба затримали в російському місті Ярцево, а не в Гомелі на території Білорусі.

Оперативників карного розшуку, які нібито провели затримання, суд допитував по відеозв'язку.

"Надійшла оперативна інформація, і ми приїхали на вокзал. На пероні побачили підозрілого молодика. Підійшли до нього, показали посвідчення, перевірили документи. У нього при собі був український паспорт. Оскільки він вів себе підозріло, запропонували йому проїхати з нами до відділку, він без проблем погодився. Пояснив, що їде чи то до своєї дівчини, чи то до знайомої. Справа було близько восьмої-дев'ятої вечора, точний час не пам'ятаю. Ми "відкатали" йому пальці - хлопець не опирався, не був у наручниках. Виявилося, що він у розшуку ФСБ", - розповів слідчий Олександр Беспалов.

На запитання адвоката, що саме у Павлі насторожило оперативників, Беспалов відповів: "Він безцільно ходив по перону й дивився взад-вперед, на всі боки".

Але український політв'язень спростовує слова російського силовика.

"Мене ці люди не затримували, я їх не знаю. В Ярцево я не приїжджав. Моє затримання було не 25 серпня, а 24, і не в Ярцево, а в Гомелі, Білорусі. Я був викрадений співробітниками ФСБ. Незнайомі люди закинули мене в мікроавтобус і вивезли за кордон", - сказав Павло Гриб.

За словами Павла Гриба, відразу після зустрічі з росіянкою Тетяною Єршовою, із якою він познайомився в соцмережах, на автовокзалі в Гомелі його викрали співробітники ФСБ.

Українець додав, що добре запам'ятав викрадачів і при зустрічі зміг би їх впізнати.

"Після розмови я пішов на автовокзал, щоб повернутися в Україну, проте мене зустріли невідомі люди. Їх було п'ятеро. Виглядали як звичайні люди - джинси, чорні куртки. Мені на голову натягнули капюшон, посадили в мікроавтобус і вивезли в ліс", - розповів Павло Гриб.

Українець розповів, що його били, знімаючи знущання на відео, і лише після цього повезли до слідчого на допит.

"Били по ногах і в живіт, знімали це на камеру; забрали документи і зворотний квиток. Потім повезли в якийсь спортивний зал. Пам'ятаю, там була шведська стінка. Мене погрожували повісити на неї вгору ногами. До рук прив'язали гирі. В туалет водили, але не давали ні пити, ні їсти. А вже потім - до слідчого", - розповів політв'язень.

"Той прямо сказав: "Або ти визнаєш все, або залишаєшся ще тут", - додав Гриб.

В якості доказів обвинувачення було показано відеозапис допиту Павла слідчими краснодарського УФСБ. На відеозапису допиту на руках українця видно садна й синці.

"Видно ж, що до мене застосовувалася сила, і я не міг виразно нічого пояснити", - говорить суду Павло Гриб.

Хоча слідчі на суді це очікувано заперечували і запевняли, що фізичне насильство до Грибу нібито не застосовувалося.

Допит дівчини, з якою зустрічався Гриб, Тетяни Єршової та її мами пройшов в закритому режимі, пише "Новая газета".

"На першому допиті вона говорила, що свідчення за неї писав слідчий, вона лише підписувала. Мені вона пояснила це так: "Слідчий казав, що якщо я хочу допомогти Паші, то повинна підписати ці свідчення". Я думаю, вони вводили в оману і Тетяну, і Пашу. На останньому допиті Таня спочатку тільки плакала. Виразно вона нічого не могла сказати, її часто заспокоювали. Потім, коли в черговий раз на неї натиснули, вона вийшла і просто сказала, що підтверджує свідчення, зачитані прокурором. Ті самі, які їй давав підписувати слідчий - написані сухою юридичною мовою", - розповіла про допит Тетяни Єршової адвокат Марина Дубровіна.

Нагадаємо, 7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін утримання Павла Гриба під вартою. У російському СІЗО Павло Гриб не отримує життєво необхідного лікування