Лижник Ігор Грищенко знайшовся в Карпатах живим на 5 день пошуків

09:33, 11.01.2019
Лижник Ігор Грищенко знайшовся в Карпатах живим на 5 день пошуків

Ігор Грищенко зміг вижити в горах та дочекатися рятувальників (фото: dsns.gov.ua)

У Карпатах 4 дні шукали зниклого лижника Ігоря Грищенка, який біля гори Гимба відділився від групи в негоду та зник. 11 січня чоловіка вдалося знайти у підніжжя гори Стій зі сторони Свалявського району.

"Станом на 23:00 надійшла інформація від пошукової групи, що вони знайшли туриста, пошуки якого тривали з 6 січня. Рятувальники транспортували його до найближчого населеного пункту де передали до лікарів швидкої допомоги. Наразі хлопцем опікуються медики", - повідомили в ДСНС.
 
Згодом з’ясувалося, що чоловікові вдалося знайти прихисток у будинку лісника в горах.

Після порятунку лижник потрапив до реанімації із обмороженням, його стан стабільний.
 
Як зазначає ВВС Україна, зниклий в горах Ігор Грищенко - 1984-го року народження та приїхав з Києва.
 
Він тренер з лижного спорту і президент асоціації екстремальних видів спорту.
 
6 січня Ігор Грищенко катався на лижах біля гори Гимба, заблукав та розділився з товаришем, якого знайшли живим наступного дня.
 
Ігорю Грищенку вдалося двічі зателефонувати рятувальникам. Спочатку він повідомив, що перебуває біля незнайомої річки та чув звук гвинтокрила, після чого зв’язок обірвався.
 
Другий дзвінок допоміг точніше визначити місце перебування туриста. 
 
"За деякий час він зателефонував на 101, потрапив на пожежно-рятувальну частини в місті Свалява. Там він повідомив, що знаходиться в будиночку лісників", - розповіла речниця ДСНС Закарпаття Наталія Батир.

Лижник сказав, що поруч тече річка і є маркування маршруту - ці та інші орієнтири мають допомогти визначити, де він перебуває.
 
На допомогу загубленому вирушила пошукова група з 11 рятувальників і двох одиниць техніки. Разом з ними відправилися лісники, які мають допомогти знайти будиночок, в якому сховався лижник.
 
Зазвичай пошуково-рятувальні операції в нічний час не проводяться, оскільки це ризиковано.
 
"Але тут такий випадок, коли п'ята доба, вже лік іде на хвилини, тому рятувальники вже другу ніч підряд вирушили в те місце, про яке він сказав, за тими орієнтирами", - розповіла речниця.
 
Родичі Ігоря Грищенка розповіли, що чоловік з дитинства цікавився способами виживання у природі та гарно тренованим, що допомогло йому протриматися в горах.
 
Нагадаємо, у Карпатах 6 січня заблукали п’ятеро туристів. Трьох з них знайшли живими, ще один загинув у горах.