Нардепи пропонують повернути звання Героя України Степану Бандері

07.12.2018
Нардепи пропонують повернути звання Героя України Степану Бандері

Дещо запізнілу, але вкрай потрібну ініціативу виявили депутати ВРУ, запропонувавши повернути Степану Бандері звання Героя України.
 
Частина найпатріотичніших нардепів пропонує й усім іншим колегам звернутись до Президента Петра Порошенка з пропозицією присвоїти посмертно Степану Бандері це почесне звання. 
 
Тим паче що звання Героя України Бандері вже було присвоєно в січні 2010 року третім Президентом України Віктором Ющенком відповідним указом.
 
Проте вже 2 квітня того ж року, за «царювання» «проффесора» Віктора Януковича, Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним і скасував цей указ Президента.
 
23 червня 2010 року це ж рішення було підтверджено постановою Донецького апеляційного адміністративного суду, а в 2011 році — Вищий адміністративний суд України остаточно поставив крапку в цій справі, відібравши звання Героя у Степана Бандери.
 
Тому наразі йдеться про відновлення справедливості, як історичної, так і бюрократичної, а отже, логічним є й проект постанови № 9368, зареєстрований у парламенті 5 грудня. Вочевидь варто назвати імена ініціаторів цієї важливої справи — це нардепи: Ярослав i Богдан Дубневичі, Андрій Кіт, Микола Люшняк, Ігор Побер, Анатолій Матвієнко, Григорій Тіміш, Микола Кадикало, Валерій Карпунцов, Тарас Юрик, Олександр Дехтярчук, Сергій Алєксєєв, Іван Спориш, Юлiй Мамчур, Ігор Бриченко, Іван Савка, Михайло Гаврилюк, Михайло Бондар, Микола Величкович, Ігор Васюник, Максим Бурбак.
 
Нагадаємо, що Степан Бандера (народився в 1909 році в с. Старий Угринів, нині Калуського району, Івано-Франківської області) — український політичний діяч, один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. 
 
Степан Бандера (разом із Ярославом Стецьком) були авторами Акта відновлення Української держави 30 червня 1941 року. 5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року — в центральну Берлінську в’язницу.
 
З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері «Целленбау». У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь у керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився. 
 
Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені (ФРН). Убивство здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.