Україна вимагає від країн-підписантів Будапештського меморандуму термінових консультацій через агресію Росії

16:42, 05.12.2018
Україна вимагає від країн-підписантів Будапештського меморандуму термінових консультацій через агресію Росії

Павло Клімкін - міністр закордонних справ України (фото: Адміністрація Президента)

Міністерство закордонних справу України звернулося до країн, які підписали Будапештський меморандум про нерозповсюдження ядерної зброї, щодо термінових консультацій через напад Росії на Україну.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС України від 5 грудня.

"27 листопада 2018 року Міністерство закордонних справ України, на підставі пункту 6 Меморандуму, звернулося до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою проведення термінових консультацій з метою забезпечення повного дотримання зобов’язань та негайного припинення агресії РФ проти України", - ідеться в повідомленні.

Представники України в світі нагадують, що Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, що були закріплені Великою Британією, Сполученими Штатами Америки та Російською Федерацією у Будапештському Меморандумі.

При цьому наголошується, що Росія  напала на Україну ще 20 лютого 2014 року, а неприховано вчинили черговий акт агресії 25 листопада 2018 року.

"Україна незмінно розглядає Будапештський меморандум як важливий міжнародний інструмент забезпечення безпеки України і вимагає від Росії повною мірою дотримуватися взятих зобов’язань", - запевняють в МЗС.

При цьому вказується, агресія Росії проти України підриває міжнародний режим нерозповсюдження ядерної зброї.

"Агресія РФ та порушення умов відмови України від ядерної зброї підриває міжнародний режим нерозповсюдження і визначатиме майбутнє відносин з країнами, які можуть обрати шлях розробки цього типу озброєння", - зазначено в повідомленні.

Як відбувалося захоплення кораблів України в боротьбі за Азов та які договори не криючись порушила Росія, дивіться в "УМ".

Нагадаємо, Петро Порошенко закликає НАТО ввести свої кораблі в Азовське море.