Віктор Янукович проігнорував суд та вчергове не з’явився для останнього слова

10:09, 05.12.2018
Віктор Янукович проігнорував суд та вчергове не з’явився для останнього слова

Віктор Янукович вчергове проігнорував суд: рішення винесуть без нього?

Віктор Янукович не вийшов на зв’язок із Оболонським районним судом міста Києва. щоб виголоси своє останнє слово у справі про державну зраду.

Про це повідомляє Українська правда.

Суддя Владислав Дев’ятко на початку засідання повідомив, що обвинувачений Віктор Янукович не з’явився на засідання навіть у режимі відеоконференції.

Адвокати заявили, що він не може вийти на відеозв'язок, оскільки перебуває у медичному закладі і є відповідна довідка про його хворобу від лікаря, який його оглядав.

За словами захисників, Віктор Янукович не може також вийти на відеозв'язок із лікарні, бо немає для цього технічної можливості, забороняють лікарі і це принижує його гідність - виступати із лікарняної палати з останнім словом.

Вони просили суд зробити перерву у засіданнях до того часу, поки президент-утікач зможе виступити у суді.

Прокурори у свою чергу зазначили, що проти таких вимог, оскільки Віктор Янукович у повній мірі використав своє право на захист, а засідання для його виступу з останнім словом вже переносилися кілька разів.

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко також зазначив, що є дві різні довідки від різних лікарів, які кажуть про абсолютно різні захворювання в обвинуваченого у держзраді екс-президента.

При цьому, на його думку, оскільки у Віктора Януковича не ушкоджена голова і органи мовлення, він цілком здатний вийти на відеозв'язок.

"Сьогодні відбувається 89 судове засідання. Судове провадження було без участі Януковича, хоча він викликався, у тому числі направленням повісток за відомою адресою його проживання та офіційним викликом", - сказав суддя.

Він додав, що виступ з останнім словом екс-президента призначалося вже тричі, але без поважних причин він не вийшов на зв'язок.

За словами Владислава Девятка, така позиція Віктора Януковича цілком сприйнята судом і упередженого ставлення у суду не виникло.

Він додав, що оскільки обвинуваченим було у повній мірі використане право на захист, то суд вирішив відмовити у клопотанні адвокатів щодо перерви у судовому провадженні і виходить у нарадчу кімнату для ухвалення рішення судом першої інстанції у даній справі.

За день до засідання з’явилося повідомленні від адвокатів, що звинуваченому в державній зраді екс-президенту Віктору Януковичу, який нібито травмував ногу та спину 17 листопада, може знадобитися лікування в Ізраїлі.

Нагадаємо, перед попереднім засіданням у справі, яке відбулося 19 листопада, російські ЗМІ розповсюдили інформацію, що Віктор Янукович травмувався під час гри в теніс та потрапив до реанімації лікарні в Москві, а згодом був переведений до приватної клініки. Це нібито завадило йому виголосити останнє слово.

Владислав Дев’ятко в ході судового засідання 19 листопада переніс слухання на 5 грудня та заявив тоді, що вважатиме неповагою до суду, якщо Віктор Янукович не вийде на зв’язок наступного разу.