«Рюкзаки Авакова»: Апеляційний суд остаточно закрив справу

20:09, 05.11.2018
«Рюкзаки Авакова»: Апеляційний суд остаточно закрив справу

Суд остаточно "поховав" справу "рюкзаків Авакова" (фото: Solonyna Yeugen ‏/ Twitter)

Апеляційний суд Києва залишив без розгляду апеляцію «Центру протидії Корупції» на рішення Солом’янського суду столиці про закриття так званої справи «рюкзаків Авакова», а саме судове рішення залишив у силі.

Про це повідосляє Радіо свобода.

«Ухвалу Солом’янського суду про закриття справи залишити без змін, апеляцію ЦПК – без розгляду», – зачитала резолютивну частину ухвали голова колегії суду Тетяна Тютюнник.

Таким чином справу «остаточно поховали», зробивши неможливим і її перегляд Вищим антикорупційним судом, пояснила журналістам адвокат ЦПК Олена Щербан.

Раніше під час засідання прокурор САП Олександр Снегирьов, який раніше виступив за закриття справи «рюкзаків Авакова», наголосив, що ЦПК, на його думку, не є заявником у цій справі.

«ЦПК не є заявником у провадженні номер 1349. Тобто, він є таким заявником, заява якого не внесена до Єдиного реєстру досудових рішень. Єдине клопотання, яке вони можуть робити – про внесення її до ЄРДР», – наголосив прокурор.

У ЦПК наголошують, що вся ситуація із судом схожа на змову, щоб уникнути відповідальності.

Як повідомляла "УМ", 12 липня стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила провадження у так званій «справі рюкзаків» щодо двох фігурантів – сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова й екс-заступника міністра Сергія Чеботаря через відсутність «прямих достатніх доказів», що ці особи «були обізнані з планом поставки саме неякісних рюкзаків».

Згідно з постановою, всю провину на себе взяв Володимир Литвин – представник фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків. Прокурори з цим погодились.

Радіо свобода нагадує, що на початку 2016 року журналісти програми «Схеми» знайшли і проаналізували відеозаписи, схожі на зйомки прихованою камерою в кабінеті на той час заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який до травня 2015 року відповідав у міністерстві за державні закупівлі.

На відео зафіксований діалог про закупівлю рюкзаків між нібито сином міністра Авакова Олександром та особою, схожою на Сергія Чеботаря, на той час заступника Арсена Авакова, в якому вони домовляються про отримання сином міністра бюджетного підряду в обхід законної процедури тендеру.