Москва заявляє, що Олег Сенцов відійшов від голодування і набрав 12 кг

15:03, 31.10.2018
Москва заявляє, що Олег Сенцов відійшов від голодування і набрав 12 кг

Для порівняння: Олег Сенцов у липні 2014 року і у вересні 2018 (фотоколаж: "Новая газета")

У Росії заявили, що політв’язень Олег Сенцов нібито прийшов у норму після 145-денного голодування і навіть набрав 12 кілограмів.
 
Про це "Известиям" сказав заступник голови Федеральної служби виконання покарань Валерій Максименко.
 
"Зараз стан здоров’я Сенцова задовільний. Він чітко виконує рекомендації лікарів, що позитивно впливає на його реабілітацію", - сказав Максименко.
 
За його словами, за три тижні після припинення голодування Сенцов нібито "майже повернувся до початкової ваги".
 
Також у Федеральній службі виконання покарань сказали, що Олег вживає звичайну їжу з урахуванням рекомендацій лікарів.
 
"Він пише кілька книг і п’єсу, в яких планує зобразити сучасний погляд на сімейні стосунки. Сенцов підтримує активні творчі контакти з діячами мистецтва", - заявив Максименко.
 
Окрім того, керівництво колонії в Лабитнангі нібито запропонувало Олегу Сенцову поставити п'єсу на території виправної установи.
 
"З урахуванням того, що він пише сценарії і навіть дистанційно дає вказівки про те, як ставити свої п'єси в Україні, керівництво колонії запропонувало йому подумати над тим, щоб поставити одну зі своїх п'єс на території колонії", - цитує Максименка агентство ТАСС.
 
Він припустив, що в ролі акторів можуть виступити інші ув'язнені.
 
Слід зауважити, російські тюремники, як і зазвичай, не докладають фотодоказів одужання Олега Сенцова.
 
Нагадаємо, 14 травня 2018 року незаконно засуджений Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнення всіх українців-політв'язнів Кремля.
 
На початку жовтня стало відомо, що в Олега Сенцова діагностували гіпоксію, серцеву недостатність, проблеми з печінкою і нирками і ревматизм. 28 вересня російські тюремники показали фото виснаженого Олега Сенцова у лікарні під час огляду.
 
У липні режисер погодився є дві ложки харчової суміші в день. За час голодування у нього було кілька кризів зі здоров'ям і його неодноразово доставляли до лікарні.
 
У колонії Олега Сенцова монотонно вмовляли припинити голодування, бо шкода для здоров’я від цього буде вже незворотною.
 
5 жовтня російські тюремники заявили, що Олег Сенцов припинив голодування. У листі своїй сестрі Наталі Каплан Сенцов написав: "Я змушений завтра знятися з голодування. До відкритого листа мені додати нічого. Мене ще минулого тижня мали почати виводити з нього (з голодування, - ред.). Але я трішки відтермінував, останнє обстеження показало, що "полетіли" внутрішні органи. В серці почалась аритмія з ішемією, нирки забилися і в будь-який момент відмовлять, печінка збільшилася і почала розкладатися, кишечник, мозок - там усе ... Прикро програвати, але вибору мені не залишили, я не хочу перетворювати це все на принизливе видовище".
 
Раніше Олег Сенцов передав заповіт в Україну.
 
Як писала "УМ", 25 жовтня Олег Сенцов став лауреатом премії Сахарова Європейського парламенту.