Рішення Синоду: Вселенський Патріархат надасть Томос Україні

21:21, 11.10.2018
Рішення Синоду: Вселенський Патріархат надасть Томос Україні

Київська церква завжди підпорядковувалася і підпорядковується напряму Вселенському патріархату, йдеться в рішенні Синоду (фото: TheWorldNews.net)

Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Православній церкві України.
 
Про це у четвер повідомив митрополит Гальський Імануіл.
 
Водночас речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook опублікував текст рішення Синоду.
 
У ньому сказано, що Вселенський патріархат підтримує надання Автокефалії Українській церкві.
 
Також вказується, що Київська церква завжди підпорядковувалася і підпорядковується напряму Вселенському патріархату.
 

У рішенні сказано, що синод Вселенського патріархату зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.
 
Вселенський Патріархат також скасував юридичне зобов'язання Синодального листа від 1686 року, який надавав право патріарху московському висвячувати київського митрополита у порядку ікономії.
 
Також Синод ухвалив закликати всі залучені сторони запобігти привласненню церков, монастирів та іншого майна, а також будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб мир і любов Христа перемагали.
 
фото: Наталія Кравченко
 
Водночас у Києві президент Петро Порошенко заявив, що після рішення Синоду всі українські православні церкви повинні зібратися на Собор і обрати главу нової Помісної церкви.
 
"Господь побачив боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви і належно оцінив наші труди. Йому стало так угодно, щоби його Всесвятість Вселенький патріарх Варфоломій і Синод Константинопольский сказли омріяне довгоочікуване "так". Помісній автокефальній православній церкві України бути!", - сказав президент, коментуючи новини зі Стамбулу..
 
Він зазначив, що це рішення остаточно розвіює імперські ілюзії та шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом як нібито канонічну територію російської церкви.
 
"Ми сьогодні отримали автокефалію. І після Собору обраний предстоятель української помісної церкви отримає Томос", - сказав глава держави.
 
Як повідомляла "УМ", Синод Константинопольської патріархії визнав незаконною анексію Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 року.
 
Нагадаємо, 10 жовтня екзархи представляли доповідь на Синоді щодо ситуації в Україні, щоб церковні ієрархи могли вирішити, чи надавати Томос Україні. Доповідь охарактеризували як дуже позитивну.