Рада підтримала історичні зміни в Конституції щодо курсу на ЄС і НАТО

12:37, 20.09.2018
Рада підтримала історичні зміни в Конституції щодо курсу на ЄС і НАТО

321 депутат проголосував за зміни щодо курсу на ЄС і НАТО (фото: obozrevatel.com)

Верховна Рада підтримала президентський законопроект №9037 про внесення змін до Основного закону України про інтеграцію в Євросоюз і НАТО.
 
За відповідне рішення проголосував 321 депутат при необхідних 300. 
 
Документ буде направлено до Конституційного суду на експертизу.
 
Зокрема, тепер до повноважень Ради серед іншого належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу України на набуття повноправного членства України в ЄС і Організації Північноатлантичного договору.
 
Крім того, додано положення, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на отримання членства України в ЄС і НАТО, а також закріплено норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.
 
 
Також законопроектом скасовується в перехідних положеннях Конституції норма про можливість використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.
 
"З 2014 року ми твердо йдемо своїм шляхом і тільки інтеграція в НАТО і ЄС гарантує нам мир і безпеку, а українському народові - краще життя", - заявив президент Петро Порошенко, виступаючи перед депутатами зі щорічним посланням.
 
Як відомо, Порошенко раніше вніс до Верховної Ради подання на зміни до Конституції, які закріплять євроінтеграційні прагнення України та бажання приєднатися до колективної системи євроатлантичної безпеки НАТО.
 
4 вересня Верховна Рада оприлюднила текст даних змін до Конституції.
 
Як повідомляла "УМ", Порошенко планує вступ України до НАТО в найближчі десять років.