Медведчук загрожує судом і забороною у відповідь на вихід фільму «Стус» зі сценами про нього

09:11, 13.08.2018
Медведчук загрожує судом і забороною у відповідь на вихід фільму «Стус» зі сценами про нього

Медведчук вважає, що захист Стуса не мав жодного сенсу

У разі виходу в прокат фільму "Стус" з "недостовірною" інформацією про Віктора Медведчука він "залишає за собою право на відповідні правові дії, у т.ч. спрямовані на заборону демонстрації фільму через суд". 
 
Про це йдеться у заяві Медведчука, яку на сайті руху 12 серпня оприлюднив його адвокат Ігор Кириленко. 
 
"Будь-яка людина, яку звинувачували за ст. 62 КК УРСР, вважался "ворогом радянської влади" і з моменту свого арешту була запрограмована на відповідний вирок... Роль адвоката, якого сама держава примусово притягала для участі у подібних справах, була незавидною і не мала суттєвого значення у заздалегідь відомому вироку", - заявляє Медведчук. 
 
Також він назвав "брехливими" твердження про те, що Стус відмовлявся від послуг радянського адвоката і просив надати йому виключно міжнародного адвоката, залученого через організацію "Міжнародна амністія".
 
"Це було заборонено чинним кримінально-процесуальним законодавством. ... Жоден компетентний орган України не знайшов у діях адвоката Медведчука порушень норм законодавства України, які діяли станом на 1980 рік", - заявив Медведчук. 
 
У його заяві зазначено, що він "завжди виступав за збереження історичної правди, об'єктивне висвітлення історичних фактів", а глава уряду Володимир Гройсман, який доручив розібратися у ситуації, коли з фільму "Стус" за дзвінком з "адміністрації Медведчука" прибрали сцену суду над Стусом, є очільником "безпрецедентної піар-кампанії" проти лідера "Українського вибору". 
 
"Гройсман доручив ... здійснювати цензуру і своїми діями втручається у творчий процес", - заявив Медведчук і нагадав, що син поета Дмитро Стус "більш ніж однозначно висловився про цей фільм: "Для мене цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний".
 
У той же час, як коментує історик і журналіст Вахтанг Кіпіані, заяви про те, що захист Стуса не мав жодного сенсу - брехня.
 
"Хай відомий адвокат Медведчук і його шістки-адвокати не триндять про те, що Стус був законно засуджений і що його захист не мав жодного сенсу. Це брехня. Слава Богу були інші адвокати (Сергій Мартиш, Софія Каллістратова, Неллі Німірінська тощо), які з гідністю захищали своїх клієнтів", - підкреслив історик.
 
Він наголосив, що в 1972 році Василю Стусу були інкриміновані 14 віршів та 10 літературознавчих статей, зокрема есе про творчість Павла Тичини "Феномен доби". Вирок - 5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання. 1980 року Василю Стусу були інкриміновані листи до Андрія Сахарова, Левка Лук’яненка, звернення в прокуратуру з вимогою притягнути до відповідальності осіб, винних у незаконному переслідуванні Миколи Горбаля, вірші, а також "усна агітація", єдиними доказами якої були зеки-кримінальники, яких КГБ привіз аж з Колими. Вирок - 10 років таборів особливого режиму і 5 заслання.
 
Нагадаємо, що навколо зйомок фільму "Птах душі" про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено після погроз за особистим "проханням" політика Віктора Медведчука, який свого часу був адвокатом Василя Стуса.
 
Режисер фільму про Василя Стуса Роман Бровко після розголосу та скандалу пообіцяв дозняти сцени із Віктором Медведчуком, які зникли із фільму нібито через задовгий хронометраж.