Українські дипломати відповіли на звинувачення воєводи Пшемислава Чарнка щодо «провокації» від Порошенка

11:44, 10.07.2018
Українські дипломати відповіли на звинувачення воєводи Пшемислава Чарнка щодо «провокації» від Порошенка

Петро Порошенко на відкритті пам’ятника до річниці Волинської трагедії (фото: МЗС)

Українські дипломати відреагувало на заяви люблінського воєводи Пшемислава Чарнека, який назвав «однією великою провокацією» вшанування у Польщі загиблих українців, що відбулося за участі Петра Порошенка.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби МЗС.

«Вшанування пам'яті загиблих представників кожної з країн, якої б національності вони не були — це не провокація, а високоморальний християнський вчинок, який здійснили 8 липня Президенти України і Польщі», — ідеться в заяві посольства України у Польщі.

«Українців, які піднімають на офіційних заходах національні прапори, ніяким чином не можна називати націоналістами і провокаторами. Так само не можна застосовувати таке визначення до поляків, які публічно використовують національні прапори», - продовжили дипломати.

Нагадаємо, 8 липня президент України Петро Порошенко взяв участь у відкритті Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році у селищі Сагринь. За офіційними даними, вдалося встановити прізвища 660 загиблих тоді українців.

Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек заявив про провокацію та сказав, що цей захід не стосується 8 липня, адже це було 10 березня.

«Як це співвідноситься з 8 липня? Цього ніхто не знає. Це була провокація до 75-ї річниці волинської трагедії (яка відбулася у липні 1943 року - ред.)», — заявив Чарнек.

Зазначимо, що раніше Сейм Польщі визнав масові вбивства польського мирного населення на Волині в 1943 — 1945 роках «геноцидом жителів Другої Речі Посполитої, вчиненим українськими націоналістами».

Як повідомляла «УМ», за результатами заходів щодо річниці Волинської трагедії президети Польщі й України розійшлися в трактуванні подій.