Фейк: переселенцю з інвалідністю розірвали рот за російську мову

10:53, 08.07.2018

Кілька українських ЗМІ розповсюдила інформацію, що в селі Буймер Сумської області місцеві мешканці розірвали рот переселенцю з інвалідністю з Донбасу нібито за російську мову.


Першоджерелом новини стала сумська ТРК "АТВ". У сюжеті йдеться про бійку переселенця В'ячеслава Рожкова з жителями Буймера, яка сталася 29 червня біля місцевого магазину. Унаслідок інциденту колишній шахтар отримав рвану рану рота, передає Stop Fake.


"У самому сюжеті немає згадки, що конфлікт виник саме через використання приїжджим російської мови. Про нібито неприязнь місцевих жителів до переселенців з Донбасу каже дружина потерпілого Лідія Рожкова. Саме вона поскаржилася, що жителі Буймера пропонували їй перейти у спілкуванні з російської мови на українську", - розповідають журналісти.


Про те, що причиною конфлікту стало мовне питання, написав директор АТВ Сергій Клочко, супроводивши репортаж наступним коментарем: "Порвали рот через російську мову. Таким способом в селі Буймер, на Тростянеччині, місцеві вирішили привчити до рідної, української мови, інваліда, переселенця з Донецька. Налякані цим випадком жінки-переселенки тепер не виходять на вулицю поодинці. Через резонанс, який виник, бояться самосуду від селян".


Через деякий час новину підхопили і активно використовували російські ЗМІ.


Проте свідки, поліція і сам "постраждалий" заперечують твердження Клочка.


Заступник начальника Тростянецького відділку поліції Віталій Разбейко, який проводив перевірку, говорить про побутовий характер конфлікту: "Зловживали спиртними напоями. За фактом, так, потерпілого доставили з рваною раною рота до лікарні. Сам він до правоохоронних органів не звертався. Все це розповідає його дружина. Він сам взагалі нічого не хоче – каже, не треба мене турбувати, я ні до кого претензій не маю".


Висновки поліції підтверджує і сільський голова Буймера Микола Комишанский. За його словами, побутовий конфлікт між переселенцем В'ячеславом Рожковим та місцевим підприємцем Олександром Шаповалом стався на ґрунті зловживання спиртними напоями: "Сиділи випивали і один вдарив іншого. От і все. А потім помирилися. Два п'яних мужики вдарили один одного, і все. Ніхто його машиною не переїжджав, ніхто не переслідував. Це брехня".


В інтерв'ю журналістам ресурсу, який викриває фейки, сам "постраждалий" заперечував, що отримав травму в результаті бійки.


"Бійки не було. Не було бійки. Я упав у льох просто. Ні, нічого не було (через російську мову). Упав у льох і все", - сказав чоловік.