Україна зможе виконати вироки по МН17, якщо винуватців не зловлять Нідерланди

11:07, 13.06.2018
Україна зможе виконати вироки по МН17, якщо винуватців не зловлять Нідерланди

Терористи розважалися та мародерили на місці катастрофи МН17

У Нідерландах схвалили угоду, яка дозволяє виконати вироки по збитому Боїнгу МН17 Україні.

Про це повідомляє DW.

Угода покликана полегшити можливе переслідування осіб, відповідальних за падіння малайзійського "Боїнга", включаючи використання відеозв'язку.

Затверджений договір закріплює положення про те, що судовий процес відбудеться в нідерландському суді, швидше за все, в Гаазі.

Якщо будуть винесені звинувачувальні вироки, вони можуть бути приведені до виконання на території України, якщо засуджених не видадуть Нідерландам.

Схвалення угоди "є важливим кроком на шляху до пошуку істини і притягнення підозрюваних до суду, тим самим задовольняючи вимоги родичів жертв", заявив нідерландський міністр закордонних справ Стеф Блок.

6 червня уряд Нідерландів заявив, що не бачить відповідальності влади України за катастрофу малайзійського "Боїнга" в 2014 році в небі над Донбасом.

"На думку уряду, на сьогодні не існує юридично переконливих доказів того, що Україна діяла злочинно, коли не закрила свій повітряний простір", – йдеться в листі Стефа Блока депутатам нижньої палати нідерландського парламенту.

Нагадаємо, міжнародна група розслідувачів визначила, що "Бук", з якого збили літак малазійських авіаліній, належав 53-й бригаді із Курська. Вони надали докази того, як російська установка опинилася на териорії України, що доводить постачання зброї із Росії терористам на Донбасі, які підкроряються російському комндуванню.

Незалежні розслідувачі "Белінгкет" встановили всіх причетних до транспортування "Бука" із Росії на територію України. Всі вони - громадяни Росії. Водночас імена тих, хто відповідальний за дозвіл відправки зброї наразі не повідомляється, але наголошується, що "Бук" не міг потрапити до України без дозволу керівництва збройних сил Росії.

Кремль відкидає всі звинувачення та вимагає, щоб представників Росії включили до міжнародної групи розслідувачів. До цього у Росії висували фантастичні версії трагедії з МН17, які повсякчас суперечили одна одній. Водночас правоохоронці з України майже відразу після аварії заявили, що провина за катастрофу лежить на Росії, що було доведено під час розслідування.

Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію та поклали на неї всю відповідальність за трагедію.

Катастрофа малазійського Боїнга МН17 сталася 17 липня 2014 року. Тоді загинули 298 осіб, більшість – громадяни Нідерландів.