Депутат та власник NewsOne Мураєв назвав Сенцова терористом (відео)

12:10, 08.06.2018
Депутат та власник NewsOne Мураєв назвав Сенцова терористом (відео)

Олег Сенцов перебуває у руках російських силовиків понад 4 роки (фото: Радіо свобода)

Народний депутат України та власник телеканалу NewsOne Євген Мураєв назвав кремлівського політв’язня Олега Сенцова терористом.

Про це екс-регіонал заявив під час ефіру тереканалу "112 України".

"Сенцова можна по-різному сприймати. Людина готувала підпали та вибухи: для однієї частини населення він є терористом, для націоналістичної частини він є героєм. І час покаже, хто має рацію", - заявив Євген Мураєв.

У цей час тривало обговорення нових деталей у справі Олега Сенцова.

Мова йде про нові протоколи допитів Геннадія Афанасьєва, який давав свідчення проти Олега Сенцова і низки інших активістів. Геннадій Афанасьєв розповів, що Олег Сенцов нібито брав участь у підпалі будинку лідера забороненої в Україні "Комуністичної партії" Петра Симоненка в Гореничах у 2014 році.

Після скандальної заяви щодо Олега Сенцова, Євген Мураєв перейшов на образи звільненого із російської в’язниці Геннадія Афанасьєва.

При цьому Євген Мураєв визнав, що Геннадій Афанасьєв у Росії давав свідчення проти Олега Сенцова під тиском.

"Після Савченко привладна коаліція починає битися і формувати новий образ бійця з режимом сусідньої країни", - додав колишній член фракції "Опозиційний блок" Євген Мураєв.




У п’ятницю, 8 червня, під час засідання Верховної Ради заступниця голови парламенту Ірина Геращенко заявила, що Євген Мураєв зробов’язаний вибачитися перед Олегм Сенцовим та його родиною.

Нагадаємо, українського режисера із Криму Олега Сенцова схопили та засудили в Росії до 20 років в’язниці за звинуваченнями у підготовці терактів. При цьому окрім свідчень осіб, які брали безпосередню участь у захопленні та становленні окупаційної адміністрації в Криму та слів Геннадія Афанасьєва, від яких він відмовився під час суду, заявивши. що обмовив Олега Сенцова під тортурами, переконливих доказів наведено не було.

Олег Сенцов відбуває покарання у колонії, яка розташована за Полярним колом. Етапували його туди в той час, коли там вже розпочалася полярна ніч.

Олег Сенцов вимагає звільнити із російських тюрем усіх 64 українських політв’язнів, окрім себе.

Після оголошення цих вимог Олег Сенцов розпочав голодування, яке триває вже 25 днів. Він переконує, що розголос від його голодування та смерті напередодні Чемпіонату світу із футболу в Росії допоможе звільнити українських бранців Кремля.

Згодом голодування на підтримку Олега Сенцова оголосив його "побратим" по кримінальній справі Олександр Кольченко та ще один політв’язень Олександр Шумаков.

7 червня, після тижня голодування, Олександр Кольченко перервав його через загрозу для життя - його вага зменшилася до 54 кілограмів при зрості у понад 180 см.

У кримському СІЗО вже понад 80 днів тримає голодування Володимир Балух, який заявив, що помре, але не погодиться виконати рішення "суду" в окупованому Криму про засудження на 3 роки та 5 місяців колонії-поселення за нібито зберігання зброї, яку російські силовики знайшли після того, як активіст повісив український прапор над своїм будинком.

Активісти у понад 70 містах у 25 країнах світу долучилися до акції на підтримку Олега Сенцова.