Сергій Дунаєв може втратити недоторканність через декларацію

20:00, 15.05.2018
Сергій Дунаєв може втратити недоторканність через декларацію

Сергій Дунаєв наразі не прокоментував подання Генпрокурора.

Генеральний прокурор Юрій Луценко просить Верховну Раду дозволити притягнути до кримінальної відповідальності депутата від "Опозиційного блоку" Сергія Дунаєва у зв’язку із декларуванням неправдивої інформації.

 

Прес-секретар Генпрокурора Лариса Саган опублікувала копію подання до голови ВР Андрія Парубія у вівторок.

 

За її словами, НАБУ і САП наразі ведуть досудове розслідування проти пана Дунаєва за статтею Кримінального кодексу про декларування неправдивої інформації.

 

Ця стаття передбачає покарання до двох років позбавлення волі із забороною займати певні посади на термін до трьох років.

 

В "Опозиційному блоці" вже назвали подання генпрокурора Луценка до Ради "політично вмотивованим". Співголова фракції "Опоблоку" Юрій Бойко зазначив, що у НАЗК раніше не було запитань до декларації Сергія Дунаєва.

 

Сергій Дунаєв пройшов до Верховної Ради на виборах 2014 року за 107-м виборчим округом у Луганській області. Він також є членом парламентського комітету із питань запобігання і протидії корупції.

 

Верховна Рада раніше неодноразово позбавляла - частково чи повністю - недоторканності депутатів. Серед них - Олександр Онищенко, Максим Поляков, Борислав Розенблат, Олесь Довгий, Михайло Добкін, Вадим Новинський та Надія Савченко.

 

Проте прокуратура вперше просить Раду дозволу притягнути до відповідальності депутата парламенту саме через декларацію.

 

Дані декларації Дунаєва за 2017 рік свідчать, що сімейство Дунаєва є власником 8 квартир загальною площею у 1376 квадратних метрів. Лише одна з вказаних квартир знаходиться в Києві, більшість нерухомості народного депутата - в Луганській області, звідки він родом.

 

Згідно з декларацією доходів, пересувається Дунаєв на Mercedes-Benz GL 500 2008 року випуску, його дружина Олена володіє Volkswagen Touareg 3.6 FSI 2010 року випуску.

 

Депутат володіє страховою компанією товариство з додатковою відповідальністю "ОЛВІ", станом на 2017 рік вартість компанії оцінювалася в майже 40 млн грн.

 

Дружині Олені належить - приватне виробничо-комерційне підприємство "ЛЕГІОН" і ТОВ "Енергетична інвестиційна компанія", сину Артему – 0,06% батьківської страхової компанії і 0,02% ТОВ ''ЛІЗИНГ ІНВЕСТ'', бенефіціаром якої також виступає Дунаєв.

 

Загалом депутат є кінцевим бенефіціаром 12 підприємств. За минулий рік Дунаєв задекларував 242 тисяч 739 гривень заробітної плати. Також Верховна Рада відшкодувала депутату за 2017 рік 252 тисячі 825 гривень "витрат, пов'язаних з виконанням повноважень".

 

В своїй декларації "опоблоківець" нічого не вказав у розділах про матеріальні активи, цінні папери, об'єкти незавершеного будівництва, цінне рухоме майно чи інші фінансові зобов’язання.