У Києві відбулася акція «Перша хвилина миру»

09:05, 09.05.2018
У Києві відбулася акція «Перша хвилина миру»

Петро і Марина Порошенки під час акції "Перша хвилина миру". (Фото прес-служби Президента України)

Акція "Перша хвилина миру", присвячена 73-ій річниці перемоги над нацизмом, відбулася на території Національного музею участі України в Другій світовій війні в ніч на середу.

 

Участь в акції взяли Президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман, інші урядовці та військовослужбовці.

 

Так, глава держави заявив, що «капітуляція у нинішній війні проти російської агресії для України є такою ж неприпустимою, як і перемога ціною колосальних людських жертв».

 

"Жодна війна, на жаль, не може обходитися без жертв і падіння рівня життя. Але для нас рівною мірою є неприйнятними як капітуляція, так і перемога ціною колосальних і неприпустимих жертв", - наголосив Президент.

 

Порошенко запевнив, що людські життя для Української держави є незрівнянно вищою цінністю, ніж вони були для «советской Родины». І додав: «А нам нужна одна победа, одна на всех, мы за ценой не постоим». Старші українці добре пам`ятають цю пісню солдата-фронтовика Булата Окуджави. Але ми тим і відрізняємося, що для нас ціна має значення».

 

Водночас Верховний Головнокомандувач зауважив, що "розсудливий, неавантюрний та відповідальний підхід" до звільнення окупованих територій потребуватиме більшого часу, але, на його переконання, перемога неминуча.

 

Порошенко зауважив, що Україна переможе нинішню російську агресію "іншою ціною, іншим способом, іншими засобами", не лише військовими, не лише оборонними, а й політико-дипломатичними.

 

За його словами, за час незалежності українці не зреклися жодної пам'яті про події Другої світової війни, але також відкрили багато нових, раніше приховуваних сторінок цієї трагічної історії.

 

"Кілька поколінь українців виросли на ретельно відретушованій версії " Великой Отечественной Войны". За 27 років незалежного буття ми нікого не забули і нічого не зреклися з того, що було правдою. Але натомість відкрили багато нових сторінок цієї трагічної історії, які раніше від нас старанно приховувались", - сказав він.

 

Так, Порошенко нагадав, що згідно з проведеними новими дослідженнями стало відомо про загибель на різних фронтах Другої світової майже 100 тисяч українців ще до 22 червня 1941 року.

 

"Тому ми й розширили горизонт пам’яті, що для нас війна почалася 1 вересня 1939 року, - коли дві сотні тисяч українців з Галичини та Волині стали до оборони Польської держави від нацистів", - пояснив Глава держави.

 

Водночас він підкреслив, що з літа 1941-го до весни 1945-го років головним сухопутним театром воєнних дій був радянсько-німецький, і війна, яка стала найбільшою трагедією в історії людства, розгорталася значною мірою на території України.

 

"Наші жертви, наші втрати, наші збитки виявилися колосальними, ми не маємо права про них забути, повинні постійно про них пам’ятати. А внеском у спільну перемогу Об’єднаних Націй над гітлеризмом – пишатися і нікому не дозволяти її приватизувати", - заявив Президент.

 

Як відомо, 8 травня Україна відзначає День пам'яті та примирення, а 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.