Земан заявив про виробництво «Новічка» в Чехії

10:02, 04.05.2018
Земан заявив про виробництво «Новічка» в Чехії

Земан (ліворуч) вигороджує РФ за рахунок Чехії.

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що в країні вироблялася нервово-паралітична речовина "Новічок" і проводилися її випробування.

 

Про це повідомляє чеське видання iRozhlas.

 

За його словами, згідно з доповіддю Служби внутрішньої розвідки, невелику кількість газу було вироблено в лабораторії в Брно. Після випробувань всі вироблені зразки були знищені.

 

"Висновок такий, що наша країна виробляла і випробовувала "Новічок", нехай навіть в малих кількостях і з подальшим знищенням. Було б лицемірством прикидатися, що це не так", - цитує Земана видання.

 

Раніше в РФ заявляли, що речовину "Новічок" могли розробляти на території Чехії. Прем'єр країни Андрій Бабіш назвав ці повідомлення брехнею, а Мілош Земан доручив голові Служби безпеки і інформації перевірити версію про можливе виробництво в країні цієї нервово-паралітичної речовини.

 

Як повідомляла «УМ», 4 березня на півдні Великобританії в місті Солсбері було виявлено без свідомості колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Пізніше британські слідчі встановили, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новічок".

 

Британська розвідка також вважає, що нервово-паралітичну речовину "Новічок", було виготовлено на російській військовій дослідницькій базі в Шиханах.

 

Саме за результатами брифінгу британської розвідки країни вирішили вислати більш 150 російських дипломатів.

 

Росія заперечує причетність до отруєння родини Скрипалів у Великій Британії та стверджує, що "Новічок" на її території ніколи не виготовляли.

 

В кінці квітня стало відомо, що в Шиханах зносять корпуси науково-дослідного інституту органічної хімії і технології, в якому, розробляли отруйну речовину.