Порошенко і Коболєв радіють перемозі над Газпромом

08:43, 01.03.2018
Порошенко і Коболєв радіють перемозі над Газпромом

Андрій Коболєв і Петро Порошенко обговорили перемогу у Стокгольмі.

Президент Петро Порошенко привітав керівництво НАК "Нафтогаз України" з перемогою над російським Газпромом в суперечці щодо транзитного контракту в Стокгольмському арбітражі.

 

Про це Порошенко заявив у відеозверненні разом з головою НАК Андрієм Коболєвим, опублікованому на сторінці президента в Facebook  у ніч на четвер.

 

"Вітаю із гарними новинами зі Стокгольма! Сьогоднішнім рішенням Стокгольмського Арбітражу Україна виграла 4 млрд 600 млн доларів США", - заявив президент.

 

Глава держави зазначив, що з цих коштів буде сплачений російський газ, який споживався у 2014 році, і до бюджету державної компанії НАК "Нафтогаз України" буде зараховано 2,56 млрд доларів.

 

"Причому будуть зараховані негайно", - підкреслив Порошенко.

 

 У свою чергу, голова "Нафтогазу" пояснив, яку суму "Газпром" повинен компенсувати "Нафтогазу" з урахуванням попереднього рішення Стокгольмского арбітражу.

 

"Ми тільки що отримали рішення. Воно дуже велике - більше тисячі сторінок. Але в цьому рішенні ми мали змогу визначити, що ми виграли 4,63 млрд доларів, які "Газпром" повинен компенсувати за минулий період. Це дуже велика цифра, вона значно більше, ніж заборгованість за газ, який ми відбирали в 2014 році і не оплатили - там трохи більше 2 млрд доларів", - зазначив Коболєв.

 

Керівник «Нафтогазу» додав: "І це фактично означає, що "Газпром" повинен оплатити на користь "Нафтогазу", починаючи з наступного дня, починається термін сплати, 2,5 млрд доларів. Навіть трохи більше". 

 

Водночас, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж не задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" на перегляд тарифу на транзит в контракті з ПАТ "Газпром".

 

"Трибунал не підтримав вимогу Нафтогазу про перегляд тарифу на транзит, оскільки заявка на перегляд, представлена ​​Нафтогазом у 2009 році, не відповідала процесуальним вимогам", - відзначили в Нафтогазі

 

Суд також не задовольнив вимогу Нафтогазу оцінити транзитний контракт відповідно до європейського та українського енергетичного і конкурентного законодавства, зазначивши, що впровадження регуляторної реформи на території України є справою української влади і не входить в компетенцію трибуналу в цій справі.

 

За словами глави Нафтогазу Андрія Коболєва, компанія має намір запропонувати Газпрому почати процес перегляду контракту.

 

"Тепер треба переглянути транзитний контракт з урахуванням арбітражного рішення і вимог європейського і українського законодавства. Нафтогаз має намір найближчим часом запропонувати Газпрому почати переговори з цього питання. Нафтогаз очікує, що після арбітражного рішення реформа ринку газу в Україні прискориться", - сказав пан Коболєв.

 

Як повідомляла «УМ», в середу, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.

 

Відтак, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.