«Перше Травня» стане «Гудимове»: Рада перейменує 51 населений пункт

14:06, 05.04.2024
«Перше Травня» стане «Гудимове»: Рада перейменує 51 населений пункт

Селу Перше Травня, що на Київщині, пропонується повернути історичну назву Гудимове. (Фото: Вікіпедія)

Перейменування 51 населеного пункту в 11 областях України підтримав парламентський комітет. Серед інших пропонується змінити назву двох сіл в Обухівському районі на Київщині. Відповідне рішення ухвалив на своєму засідання профільний комітет Верховної Ради.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба парламенту на сайті ВРУ.

 

Комітет підтримав перейменування низки населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови.

 

Зокрема, на Київщині в Обухівському районі пропонується повернути селу Красна Слобідка історичну назву Германівська Слобідка. Це село було засноване у 1685 році вихідцями з містечка Германівки, що під Обуховим. Звідки й назва села — Германівська Слобода.

 

А населений пункт Перше Травня (колишня назва Гудимова Слобода або Гудимівка) планують перейменувати на Гудимове.

 

Комітет доручив народним депутатам розробити та внести на розгляд Верховної Ради відповідні проєкти постанов. Парламентарям рекомендують прийняти їх у цілому.

 

Пропозиції щодо змін назв 51 населеного пункту надійшли до Верховної Ради від органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій, Українського інституту національної пам’яті та Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування окремих населених пунктів.

 

Раніше Верховна Рада підтримала перейменування п’яти міст в Україні.

 

Як повідомляла УМ, Нові-старі назви: кільком містам в Україні повернуть історичні топоніми.