Україна прийняла бій і вистояла: Сирський і Умєров звернулися до українців

11:54, 24.02.2024
Україна прийняла бій і вистояла: Сирський і Умєров звернулися до українців

Ці два роки перетворили десятирічну війну на наймасштабнішу в Європі з часів Другої світової. (Фото Генштабу ЗСУ)

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров звернулися до українців у день другої річниці повномасштабного вторгнення рф, 24 лютого.

 

Як інформує Україна молода, про це Олександр Сирський та Рустем Умєров написали в соцмережах у суботу.

 

Зокрема, за словами Головнокомандувача ЗСУ, це два роки, які перетворили десятирічну війну на наймасштабнішу в Європі з часів Другої світової.

 

«Коли багатотисячні колони російських окупантів посунули з усіх напрямків в Україну, коли тисячі ракет і бомб падали на нашу землю - ніхто у світі не вірив, що ми вистоїмо. Ніхто, крім Сил оборони України, які з перших хвилин вступили у бій з ворогом.

 

Ніхто, крім сотень тисяч добровольців, які в перші години повномасштабної агресії стояли в чергах до військкоматів. Крім сотень тисяч українців, які записувалися у Сили територіальної оборони з перших днів. Крім мільйонів українців, які силами волонтерів почали безпрецедентну в історії підтримку своєї армії.

 

Ніхто не вірив, але вірила Україна! Вірила, прийняла бій і вистояла», - нагадав генерал-полковник.

 

Пан Сирський додав, що потім була битва за Київ і втеча окупантів з передмістя столиці під ударами наших захисників, звільнення острова Зміїний і поступове очищення Чорного моря від російського металобрухту, Харківська наступальна операція й звільнення Херсону.

 

«Була і спроба українського контрнаступу, яка, на жаль, через об’єктивні обставини не принесли бажаного результату.

 

Сьогодні ми продовжуємо битись з ворогом вздовж усієї лінії фронту. За нашу свободу, за те, щоб кожне українське місто чи село, не стало черговою Бучею, Бахмутом чи Авдіївкою - ми платимо найвищу ціну. Гинуть найкращі сини і доньки українського народу!

 

Схиляємо голову перед тими, хто віддав найцінніше - своє життя за Україну. Ми пам'ятаємо! Ми помстимося!», - акцентував Головнокомандувач.

 

Він також подякував всім українським захисникам і захиcницям, які і у ці хвилини відбивають російські атаки і знищують ворога, медикам, рятувальникам, волонтерам - всім тим, хто допомагає Силам оборони України наближати нашу Перемогу, а також нашим партнерам за допомогу.

 

«Кожен снаряд, кожен танк, кожна бронемашина - це насамперед збереженні життя українського солдата. Ми воюємо за кожен метр нашої землі, втім найцінніше, що в нас є - життя українського воїна.

 

Вірю, що найближчим часом ми дамо асиметричну відповідь російському окупанту і в повітрі. Палаючих російських літаків стане ще більше. Керівництво держави робить для цього все можливе. І насамкінець про найважливіше. Сьогодні, як ніколи, ми потребуємо єдності. Переконаний, що в єдності наша перемога. І вона обов'язково буде. Бо світло завжди перемагає темряву!», - резюмуєвав Сирський.

 

 

Тоді як міністр оборони Рустем Умєров нагадує, що «ворог збирався нас знищити за три дні».

 

«Але єдність війська і народу дали гідну відсіч. Якої не очікував агресор. Якої не очікував ніхто в світі.

 

В ті лютневі дні командири разом зі своїми підрозділами приймали бій з переважаючими силами противника в лісах Чернігівщини і Київщини, в степах ПриазовʼятаПричорноморʼя, напідступахдоХарковаіМиколаєва під териконами Донеччини та Луганщини. В ті лютневі дні сотні тисяч чоловіків стояли в чергах до ТКЦ, щоб захистити своїх рідних і близьких, приєднавшись до лав Сил безпеки і оборони.

 

В ті лютневі дні ми вистояли, бо діяли як єдиний організм. Ми показали самі собі, ми показали ворогу, ми показали світу, що рядки національного гімну "в ріднім краю панувати не дамо нікому" – це частина національної самосвідомості українського народу. В ті лютневі дні Сили безпеки і оборони зробили перші кроки на шляху до Перемоги. І ми продовжуємо цей шлях зараз», - написав очільник оборонного відомства.

 

За його даними, українські захисники і захисниці щоденно знищують понад 1000 окупантів і перетворюють на металобрухт десятки танків, БМП та артсистем.

 

І додає, що Сили оборони посилюються новітньою технікою, як українського так і іноземного виробництва, а підприємства ОПК нібито «працюють на повну потужність, щоб українським солдатам було чим воювати».

 

Міністр переконаний, що солдатів буде більше, бо рекрутингові центри надають військовозобовʼязанимвсюпотрібнуінформацію, щоб«учорашніцивільнібулифаховимизахисникамитазахисницямиіщобарміяпосилиласяїхнімдосвідомтазнаннями».

 

«В ті лютневі дні ми показали неймовірну хоробрість, витривалість та єдність, яка надихнула увесь світ. Надихнула і переконала наших партнерів підтримати нас. Ми вдячні їм за це. За військову допомогу, роботу в коаліціях, надання технологій, спільне виробництво та локалізацію в Україні. Ця підтримка триває і, я певен буде тривати доти, доки останній окупант не зникне з нашої землі. В ті лютневі дні, два роки тому, всі українці зрозуміли одну важливу річ: «Безпека дітей, розвиток бізнесу, культура і освіта можливі лише за спинами українських воїнів, які дивляться в очі ворогу».

 

Лише в єдності та співвідповідальності ми зможемо зробити так, що вся територія України буде за спинами наших захисників та захисниць. Це буде день виходу Сил безпеки та оборони на державні кордони України. Це буде день нашої Перемоги! Кожен день ми спільно наближаємося до цієї мети. Слава Україні!» - підсумував пан Умєров.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Умєров та Сирський відвідали центр рекрутингу української армії, нещодавно відкритий у Львові.