Фонд Порошенка прагне відновити Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича

16:30, 04.01.2024
Фонд Порошенка прагне відновити Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича

Бюст Шухевича з музею у Білогорщі зберігся у вогні війни. (Фото з відкритих джерел)

Благодійний Фонд Порошенка офіційно звернувся до директора Львівського історичного музею щодо співпраці у відновленні Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, що в Білогорщі у Львові.

 

Музей було зруйновано під час масованого обстрілу України російськими терористами у ніч на 1 січня. В будівлю, де Шухевич дав загарбникам свій останній бій, влучив «Шахед».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють Петро Порошенко та пресслужба партії «Європейська солідарність» у четвер.

 

«Благодійний Фонд Порошенка звертається із пропозицією щодо співпраці у відновленні Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, зруйнованого під час російської терористичної атаки.

 

Фонд пропонує фінансування негайної повної реконструкції (відновлення) цього Музею, який має і надалі служити збереженню історичної памʼяті про боротьбу Українського народу за Незалежність», –йдеться у листі організації за підписом Порошенка.

 

П’ятий президент переконаний, що відновлення музею стане символом незнищенності України всупереч спробам російських загарбників підкорити її.

 

Для реалізації цієї мети Фонд Порошенка надав копію банківської гарантії щодо виділення коштів на потреби відновлення Музею та пропозиції щодо складу Наглядової ради проєкту відновлення Музею.

 

 

Раніше Петро Олексійович наголосив: «Жити треба так, щоб тебе памʼятали, а вороги боялися навіть після смерті. Це про наших Степана Бандеру і Романа Шухевича.

 

Місце, яке цілеспрямовано знищили росіяни — не просто музей, це колишня штаб-квартира Головнокомандувача УПА. Це місце, де приймалися надважливі рішення для України ХХ століття. Місце, де створювалася основа української армії та ідея незалежної української державності.

 

Росіяни як справжні нацисти знищують нашу національну памʼять. Це і музей Марії Примаченко, і музей Сковороди, і університет, де вчився Бандера. Але памʼять не спалиш ракетами.

Ми з Марина Порошенко вирішили відбудувати знищений музей Шухевича, щоб зберегти його для нащадків.  Наш Фонд Порошенка профінансує всі необхідні роботи».

 

                                                          Музей Шухевича після влучання російськоо "Шахеда". 

 

Зауважимо, що за час існування УПА під командуванням Шухевича вдалося створити цілу українську державу в підпіллі. Зі своїм урядом, зі своїми грошима. Тільки за час існування УПА через неї пройшли близько 400 000 українців. Шухевич ще тоді казав, що ми мусимо безкомпромісно боротися... Свободи нам ніхто не подарує.

 

Як повідомляла "УМ", Командувач Української Повстанської армії генерал-хорунжий Роман Шухевич «Тарас Чупринка» загинув у бою з російськими окупантами 5 березня 1950 року.