У Вашингтоні померла Надія Дюк: діаспорянка, нагороджена орденом за допомогу Україні

14:58, 24.01.2019
У Вашингтоні померла Надія Дюк: діаспорянка, нагороджена орденом за допомогу Україні

Надія Дюк померла у віці 64 років (фото: Nadia Diuk / Facebook)

У Вашингтоні 23 січня померла 64-річна Надія Дюк, науковиця-діаспорянка, яка нещодавно отримала Орден княгині Ольги ІІІ ступеню за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави.

Про це повідомив чоловік Надії Дюк Адріан Каратницький.

"Ніжна душа, яка допомогла так багато і була настільки щира в її любові до України. Вічна пам ' ять, дорогенька", - прокоментував він допис на сторінці Надії Дюк, в якому повідомлялося про її смерть.

"З великим смутком повідомляю про смерть моєї сестри Надії Дюк. її хоробре серця перестали бити надвечір середи 23-го січня 2019 року. Вона вона мирно відійшла вдома після довгої боротьби з хворобою", - йшлося в повідомленні на сторінці Надії Дюк.

Надія Дюк - донька хорунжого Української Повстанської армії Петра Дюка. Працювала в Оксфордському університеті.

Як зазначає Голос Америки, 22 січня 2019 року, за день до смерті, була нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеню.

Надія Дюк – віце-президент Національного фонду на підтримку демократії. Перед тим понад 20 років, на посаді старшого радника фонду, вона керувала програмами та стратегіями підтримки демократичних рухів в країнах Європи та Євразії.

Починала свій шлях вона як дослідник та викладач, ставши відомим експертом з України та пострадянського простору у Сполучених Штатах, автором кількох книг та численних статей. Надія Дюк, яка була першою етнічною українкою, що отримала докторський ступінь в Оксфорді, також є членом престижної американської Ради з міжнародних відносин.

Народилася Надія у Великобританії у 1954-му році, куди її батьки, Марія та Петро Дюк, були змушені втекти від переслідувань радянської влади. Її батько був хорунжим Української повстанської армії. Надія демонструвала блискучі успіхи в освіті: здобула ступінь бакалавра мистецтв з відзнакою в Університеті Сассекса, закінчила коледж Св. Антонія Оксфордського університету, там же захистила і дисертацію, присвячену публіцистиці Михайла Драгоманова. Після цього викладала в Оксфордському університеті радянську та російську історію, була науковим співробітником британського Товариства досліджень Центральної Азії при університеті.

У 1984-му році вийшла заміж за американського журналіста Адріяна Каратницького, після чого переїхала у США, спочатку - в Нью-Йорк, а з 1986-го року мешкала у Вашингтоні.