На Черкащині відновили погруддя В’ячеслава Чорновола

19:29, 24.12.2018
На Черкащині відновили погруддя В’ячеслава Чорновола

До 81-ї річниці з дня народження видатного українського політика на батьківському обійсті відновили його погруддя (фото: ck-oda.gov.ua)

На малій батьківщині В’ячеслава Чорновола, у його рідному селі Вільхівець Звенигородського району, відбулися урочистості до 81-ї річниці з дня народження видатного українського політика, який боровся за волю й незалежність України і 15 років провів у в’язницях та на засланнях. 
 
До цього дня на батьківському обійсті політика відновили його погруддя, яке в травні цього року викрали вандали.
 
Як повідомляють у Черкаській облдержадміністрації, на виготовлення цього пам’ятника з обласного бюджету було виділено 150 тисяч гривень.
 
"Бачення майбутнього України В’ячеславом Чорноволом випереджало погляди його сучасників, які усіма силами намагалися консервувати застарілу та неефективну радянську систему, плоди діяльності котрої ми пожинаємо ще й сьогодні. Його поважали на Галичині та на Донбасi. За принциповiсть та непохитність навiть у радянських таборах називали "Генералом". Він зiграв одну з ключових ролей у відновленнi незалежності України", - наголосив на відкритті пам’ятника голова Черкаської ОДА Олександр Вельбівець.
 
Як зазначають в Черкаській облдержадміністрації, також цього року з державного бюджету виділено кошти, за які вже виготовляється проектно-кошторисна документація на будівництво музейного приміщення на території садиби-музею В’ячеслава Чорновола.
 
Для музею родичі В’ячеслава Максимовича, а на урочистостях була і його сестра Валентина Чорновол, готові передати велику кількість експонатів, що розповідають про життя і діяльність дисидента і політика.
 
Герой України В'ячеслав Максимович Чорновіл - український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР, провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х - 90-х років. 
 
Він був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року, започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів.
 
Засновник та головний редактор підпільного українського часопису "Український вісник", член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за "антирадянську пропаґанду" - 1967-1969, 1972-1979, 1980-1988.
 
Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років.
 
У 1990-1992 роках став головою Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 року, очолював  Народний Рух України. У 1991 році був кандидатом у президенти України.
 
Загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на президентських виборах. Похований у Києві на Байковому кладовищі.