Археологи з'ясували, як будували Стоунхендж

12:39, 24.12.2018
Археологи з'ясували, як будували Стоунхендж

Для будівництва Стоунхенджа стародавні люди використали спеціальні вимірювальні інструменти (фото: pixabay.com)

Стародавні кам'яні циліндри, або фолктонські барабани, чий вік сягає 4-4,6 тисячі років, використовувалися племенами північної Англії як вимірювальні інструменти для створення мегалітичних споруд, у тому числі Стоунхенджа.
 
До такого висновку прийшли вчені, повідомляє Daily Mail.
 
Циліндри, вкриті складним різьбленням, були знайдені 1889 року в дитячій могилі, датованій неолітом, і з того часу неодноразово вивчалися. Однак тільки зараз дослідники визначили, для чого ці артефакти застосовувалися.
 
Вчені виміряли довжину окружності кожного барабана і з'ясували, що якщо сім разів обернути мотузкою великий циліндр, то відміряна довжина дорівнюватиме 3,22 метра.
 
Археологи припустили, що циліндри віком 4 тисячі років, знайдені в дитячій могилі 1889 року, були насправді рулеткою, що використовувалася протягом кам'яного віку
 
Це ж число вийде, якщо обмотати 8 разів мотузкою середній циліндр або 10 разів - найменший.
 
За словами археологів, циліндри могли бути корисними під час створення в Стоунхенджі трилітів - споруд з трьох каменів, один з яких лежить на двох інших. Стародавні люди відміряли потрібну довжину, обмотуючи мотузки навколо фолктонських барабанів або катаючи їх по землі.
 
Це дозволяло їм використовувати для будівництва великі камені однакової висоти. На цей час вважається, що все це робилося без вимірювальних інструментів.