93-річна українка вперше в житті отримала паспорт

17:11, 23.11.2018
93-річна українка вперше в житті отримала паспорт

Марія Цебак отримала паспорт громадянки України замість посвідчення особи без батьківщини (фото: Generalkonsulat der Ukraine in Frankfurt am Main / Facebook)

93-річна українка Марія Цебак вперше отримала паспорт громадянинки України замість свідоцтва про народження.

Про це повідомляє консульство України у Франкфурті-на-Майні.

"16 листопада пані Марія Цебак отримала перший в її житті паспорт. У чому непересічність події? – просто пані Марії 27 січня виповниться 94 (!!!) роки", - ідеться в повідомленні.

Українські дипломати познайомилися із пані Марією 8 травня 2015 року на центральному цвинтарі Франкфурта-на-Майні під час покладання квітів загиблим під час другої світової війни примусовим працівникам, а потім зустрічали її в церкві.

"Вона і її син, пан Микола, розповіли зворушливу історію про те, як пані Марія 16-річною дівчиною потрапила до Німеччини на примусові роботи, як тяжко працювала і ховала від господаря травму, щоб не відіслав її до концтабору, як хотіла вернутися після закінчення війни додому, але випадково дізналася про те, що українців із західних регіонів відправляють відразу в Сибір", - додають у консульстві.

Марія Цебак за підтвердження Греко-католицьким парохіяльним Урядом в Завою про її походження отримала унікальний документ - посвідчення особи без батьківщини, з яким і прожила до 93-х років.

Дипломати стверджують, що отримувати німецьке громадянство пані Марія не бажала.

"Якось у розмові виникла ідея надати можливість пані Марії отримати те, що війна, німецька та радянська окупації відібрали у неї – громадянство. І от, після кількох місяців здійснення необхідних формальностей, пані Марія Цебак отримала свій перший і такий довгоочікуваний паспорт громадянина України!", - дадають у консульстві.

Нагадаємо, паспорт України входить до топ-30 найкращих у світі. Рейтинг складають відповідно до того, скільки країн власник паспорта може відвідати без обмежень та дозволів.