Етнічна чистка і ганьба: президети Польщі й України розійшлися в трактуванні Волинської трагедії (фото)

11:15, 09.07.2018
Етнічна чистка і ганьба: президети Польщі й України розійшлися в трактуванні Волинської трагедії (фото)

Страшну подію президенти двох країн трактували по-різному. Фото GETTY IMAGES

Президент України Петро Порошенко вшанував жертв Волинської трагедії в польському селі Сагринь, а президент Польщі Анджей Дуда - на Волині в Луцьку.
 
У своїх виступах вони назвали Волинську трагедію "трагічною сторінкою" в історії двох народів та закликали до примирення.
 
Однак страшну подію президенти двох країн трактували по-різному.
 
Так, президент Польщі Анджей Дуда назвав Волинську трагедію "звичайною етнічною чисткою".
 
"То не була війна між Польщею і Україною, то була звичайне етнічна чистка, як би її тоді назвали. Йшлося, щоб поляків витіснити з тих територій. Це було політичне рішення ОУН (б), яке виконувала УПА, яка, на жаль, впоралася зі своїм завданням. Це страшна сторінка в історії обох народів, польського й українського, сповнена болем, терпінням, глибокими взаємними ранами", - сказав він. 
 
За інформацією Польського радіо, він звернувся до української влади з проханням надати можливість проводити дослідження, які дозволили б ідентифікувати всіх жертв Волинської трагедії.
 
"В історії обох наших народів, польського та українського - це страшна карта. Вона позначена болем, терпінням, взаємними глибокими травмами. Наслідком цього були польські акції відплати, в яких гинули прості люди, звичайні українці. Вражає лише диспропорція: приблизно сто тисяч поляків і приблизно п'ять тисяч українців. Це дуже вражає, і це є історична правда", - цитує видання президента Польщі.
 
  
 
Фото Ігор Смірнов/Канцелярія президента Польщі
 
Разом з тим він закликав будувати відносини з Україною на історичній правді та не думати про помсту. 
 
Дуда запевнив, що його країна буде і далі підтримуватиме Україну в її прагненні провести важливі реформи. 
 
За інформацією сайту президента Польщі, Анджей Дуда взяв участь у спільній молитві в луцькому костелі святих Петра й Павла за вшанування жертв Волинської трагедії.
 
Після завершення молитви він подарував єпископу костелу хрест в пам'ять про загиблих поляків.
 
Потім польська делегація поїхала до селища Олика, де відвідала замок Радзівіллів та колишнє польське кладовище.
 
Президент України тим часом у неділю відвідав польське село Сагринь, де взяв участь у відкритті меморіалу пам'яті українців, які загинули від польської Армії Крайової у 1944 році.
 
  
 
Фото president.gov.ua
 
Там він також поспілкувався з представниками української громади у Польщі.
 
Під час свого виступу в Польщі Порошенко заявив, що важливо пам'ятати про невинних жертв і робити все можливе, аби народи "більше ніколи не знали розбрату і протистояння".
 
"Я вірю, що у народів України та Польщі є достатньо мудрості, аби не піддаватися на подібні провокації, спрямовані проти порозуміння та примирення", - сказав український президент.
 
При цьому Порошенко заявив про неприпустимість політичних спекуляцій на цій темі.
 
"Мірятися пролитою кров'ю наших народів і здобувати на трагедії політичні дивіденди - це ганебно і неприйнятно. Це шлях в нікуди. На мою думку, це зрада пам'яті про невинні жертви нашої спільної трагедії", - зазначив він.
 
    
 
Фото president.gov.ua
 
Він також закликав Польщу внести зміни в законодавство, де мова йде про "злочини українських націоналістів".
 
"Підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про інститут національної пам'яті - і розраховуємо, що буде переглянуто також положення, які стосуються оцінки українців", - сказав пан Порошенко.
 
Слід зазначити, що програми двох президентів так і не перетнулися.
 
Сайт польського президента повідомив, що пан Дуда поїхав на Волинь на запрошення митрополита Луцького єпископа Віталія Скомаровського.
 
В цьому ж повідомленні відсутня інформація про якісь зустрічі з керівництвом України.
 
При цьому волинські ЗМІ раніше писали, що на цей день були заплановані спільні заходи за участі двох президентів.
 
Джерела в адміністрації президента України повідомили BBC, що спочатку українська сторона дійсно пропонувала полякам провести спільні заходи.
 
"Але ми отримали відмову. Саме тому прийняли рішення організувати окремі заходи за участі президента України, який поїде цього дня до Польщі", - сказало джерело.
 
Як відомо, Волинська трагедія - етнічний конфлікт між українцями і поляками в 1943 році за участі Української Повстанської Армії та польської Армії Крайової.
 
У 2016 році польський Сейм проголосував за визнання Волинської трагедії геноцидом польського народу. В Україні розкритикували це рішення.
 
"Некоректним" його назвали в українському парламенті. Там вважають, що воно перекреслило попередні зусилля, спрямовані на примирення двох народів.
 
Як повідомляла "УМ", у польському селі Сагринь відкрили Меморіал пам'яті українців, загиблих від рук польських "селянських батальйонів" і підрозділів Армії Крайової в 1944-му році.