Розкопки у Грушовичах: поляки не знайшли останків вояків УПА

11:53, 28.05.2018
Розкопки у Грушовичах: поляки не знайшли останків вояків УПА

Розкопки в Грушовичах проводили 24-26 травня (фото: Poszukiwania IPN ‏/ Twitter)

На місці зруйнованого меморіалу воїнам УПА в Грушовичах польські археологи проводять розкопки та заявляють, що підтверджень захоронення українських воїнів не виявили.

Про це йдеться у повідомленні Інституту національної пам’яті Польщі.

"Археологічні та медико-правові дослідження не підтвердили, що на місці зруйнованого пам'ятника на пошану УПА були колективні поховання членів цієї української організації", - ідеться в повідомленні ІНП у Twitter.

Зазначається, що в результаті розкопок вдалося знайти рештки 16 осіб, і чоловіків, і жінок, і дітей.
 


 

Інформацію про те, що останки воїнів УПА не знайшли, спростовує секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті Святослав Шеремета.

"За попередніми висновком групи українських експертів серед 18 поховань є щонайменше 3 поховання воїнів УПА. Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані, характер та глибина поховань, супровідний матеріал", - зазначив він.

Святослав Шеремета зазначає, що воїнів УПА в Грушовичах хоронили таємно.

"Підтверджуються свідчення та спогади, що воїнів УПА підзахоронювали переважно вночі до цивільних поховань", - зазначає історик.

Він пообіцяв, що подробиці про процес розкопок та знахідки на цвинтарі в Грушовичах українські спеціалісти повідомлять після свят.

Нагадаємо, у Грушовичах націоналісти зруйнували меморіал загиблим воїнам УПА, а згодом місцевий чиновник розпорядився використати залишки пам’ятника на мощення доріг, щоб перешкодити спробам українців відновити його.

"Зруйнований пам'ятник УПА в Грушовичах був не символічний, а надмогильний і має бути ВІДНОВЛЕНИЙ!!!", - наголошує Святослав Шеремета після розкопок.