Під Івано-Франківськом перепоховали останки 134 жертв НКВС (фото)

13:26, 25.03.2018
Під Івано-Франківськом перепоховали останки 134 жертв НКВС (фото)

Церемонія перепоховання жертв НКВС у Дем'яновому Лазу.

Останки 134 людей, яких вважають жертвами комуністичного терору, перепоховали у Меморіальному комплексі «Дем’янів лаз» біля Івано-Франківська в суботу, 24 березня.

 

Цього ж дня у обласному центрі оголосили День жалоби за жертвами радянського режиму. У храмах Івано-Франківська о 12:00 у пам'ять про вбитих били дзвони.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

 

Чин похорону відслужили священики християнських конфесій. На поминальні заходи приїхали сотні людей з Івано-Франківська та області.

 

 

«За час проведення розкопок знайдені та ексгумовані останки 134 людей. Встановлено, що таке поховання належить жертвам комуністичного терору періоду 1939-1941 років. Досі на тому місці тривають дослідження. Тому, цілком ймовірно, що виявлені поховання можуть бути не останніми. Наш християнський обов’язок – це не лише збереження пам’яті про ті події, але й вшанування тих, хто постраждав від комуністичного режиму», - зазначив начальник управління внутрішньої політики Івано-Франківської міськради Ігор Кінаш.

 

 

Як розповів історик, керівник КП «Пам’ять» Василь Тимків, на рештках виявлені сліди жорстокого катування людей. Серед решток 134 загиблих двоє дітей — дівчинка 16 років та хлопчик 8 років. Також ідентифіковано тіло священика з Галицького району. 

 

 

Як повідомляла «УМ», останки закатованих жертв знайшли випадково, біля старого єврейського кладовища в Івано-Франківську 14 серпня 2017 року. Тіла було скинуто у три неглибокі траншеї.

 

Це поховання є уже третім за кількістю жертв. Його пов’язують зі Станіславівською тюрмою та каральною операцією НКВС (Народний комісаріат внутрішніх справ - ред.), направленою на знищення української еліти.

 

Дем'янів Лаз — урочище біля Івано-Франківська, місце масових розстрілів в'язнів з тюрми НКВС. Раніше тут знайшли останки 524 людей, з них 22 особи вдалося ідентифікувати, архіви СБУ відкрили імена ще 400 закатованих людей.