Галицький суд Львова не поновив Фаріон на посаді професорки

10:19, 13.02.2024
Галицький суд Львова не поновив Фаріон на посаді професорки

Суд не поновив Фаріон на посаді у Львівській політехніці. (instagram.com/iryna__farion)

У Львові Галицький райсуд категорично відмовив Ірині Фаріон у задоволені позову щодо поновлення її на посаді професорки кафедри Національного університету "Львівська політехніка".

 

Як інформує УМ, про це йдеться в рішенні Галицького районного суду міста Львова.

 

"ОСОБА_1 (Ірина Фаріон - УМ.) звернулась до суду з позовом до Національного університету "Львівська політехніка" про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення. …ОСОБА_1 просить суд поновити її на посаді професора кафедри української мови Інституту гуманітарних наук Національного університету "Львівська політехніка" з 23 листопада 2023 року …" - написано в рішенні суду.

 

Позивач вважає, що її звільнення є незаконним, а наказ про це безпідставними, необґрунтованими та такими, що не ґрунтується на реальних фактах вчинення нею аморального проступку.

 

Суд в свою чергу зазначає, що підставою для звільнення Фаріон слугували її висловлювання стосовно російськомовних військовослужбовців Збройних сил України, під час інтерв`ю журналістці Яніні Соколовій в програмі "Рандеву" на телевізійному каналі " 5 канал ". Наведені дії позивача відповідачем ("Львівська політехніка" - ред.) кваліфіковано як аморальний проступок.

 

"Суд переконаний, що військовослужбовці і їх командири цілком спроможні вирішити це питання самостійно, тим більше, що їх свідомість та громадянська відповідальність у суспільства не викликає жодного сумніву ….За результатами розгляду цієї справи у суду не залишилось сумнівів у тому, що поведінку позивача, а саме її висловлювання, можна охарактеризувати, як аморальний проступок", - підкреслюється в рішенні суду.

 

За результатами розгляду справи, 7 лютого суд у задоволенні позову відмовив.

 

Нагадаємо, що 7 листопада Ірина Фаріон заявила, що не вважає російськомовних військових ЗСУ українцями.

 

Омбудсмен Дмитро Лубінець побачив у цьому порушення рівноправності громадян та заявив, що звернувся до Нацполіції, СБУ та Нацради з питань телебачення та радіомовлення для вжиття відповідних заходів. Воїни з передової відповіли мовознавиці українською, назвавши її "конченою довбо#обкою".

 

Згодом колегія та профком студентів національного університету "Львівська політехніка", у якому викладає Фаріон, закликали правоохоронців перевірити її висловлювання на предмет образи честі та гідності військових.

 

14 листопада студенти "Львівської політехніки" вийшли на акцію протесту і вимагали звільнення Ірини Фаріон, яка працює в цьому навчальному закладі.

 

Як повідомляла "УМ", 15 листопада вона була звільнена з роботи. Вже 7 грудня 2023 року Фаріон подала позов до суду через звільнення з Національного університету "Львівська політехніка".