Раду закликали пустити журналістів до ложі преси та в кулуари

11:23, 06.02.2024
Раду закликали пустити журналістів до ложі преси та в кулуари

Ложа преси у Раді пустує вже майже два роки. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Правозахисні громадські організації, медіа та журналісти закликають керівництво Верховної Ради нарешті допустити журналістів на засідання та у кулуари парламенту. 

 

Як інформує УМ, про це йдеться у спільній заяві громадськості, передає Детектор медіа

 

Автори заяви закликають парламент повернутися до забезпечення принципів відкритості своєї діяльності, а саме:

 

забезпечити можливість присутності журналістів під час засідань Верховної Ради та спілкування із народними депутатами в кулуарах парламенту;

завчасно оприлюднювати порядки денні засідань Верховної Ради;

сприяти і підтримувати залучення організацій громадянського суспільства до засідань комітетів Верховної Ради.

 

«Допуск журналістів до будівлі Верховної Ради України, завчасна публікація списку законопроєктів, які плануються до розгляду, забезпечать українців суспільно важливою інформацією. Так само важливо, щоб представники громадянського суспільства мали змогу долучатися до засідань парламентських комітетів, висловлювати позиції щодо зареєстрованих законопроєктів та ініціатив, які мають бути розроблені», – йдеться у заяві.

 

За умов забезпечення заходів безпеки, така відкритість парламенту, вважають заявники, підвищить довіру суспільства до його діяльності і сприятиме активній співпраці організацій громадянського суспільства та народних депутатів.

 

Автори заяви зазначають, що у 2022 році введення обмежень можна було пояснити інтересами національної безпеки через широкомасштабне вторгнення РФ та необхідністю безпеки Верховної Ради. Втім, робота парламенту в закритому режимі в 2024 році, після майже двох років з початку широкомасштабного вторгнення та десяти – з початку війни РФ проти України, викликає чимало питань. 

 

«Відсутність доступу журналістів до Верховної Ради шкодить демократії. Який сенс говорити про небезпеку від присутності медіа в залі парламенту, коли про хід і результати розгляду законопроєктів суспільство дізнається із прямих трансляцій народних депутатів у соціальних мережах? До того ж парламент – надто велика за кількістю залучених людей структура, щоб його засідання проходили непомітно. Відтак замість продовження існуючої ситуації недопуску журналістів до будівлі парламенту варто обговорювати заходи безпеки, наприклад, підготовку укриттів», – вважають автори заяви.

 

Заявники зазначають, що ознакою збереження демократії попри війну стане повернення громадськості можливості комунікувати з народними депутатами у зрозумілий і прозорий спосіб.

 

«Медіа мають отримати можливість інформувати суспільство про те, які питання розглядає єдиний законодавчий орган країни, які аргументи лунають під час обговорення. Відкритість парламенту передбачає доступність інформації про його процедури для громадськості, а також створення умов для повноцінної комунікації народних депутатів України із українським суспільством», – йдеться у заяві.

 

Як повідомляла УМ, День журналіста: спікер Ради Стефанчук нагородив медійників.