Погрози журналісту Юрію Ніколову перевіряє поліція Києва

17:25, 15.01.2024
Погрози журналісту Юрію Ніколову перевіряє поліція Києва

Двері квартири журналіста Ніколова після візиту невідомих. (Фото з відкритих джерел)

Поліцейські столиці зареєстрували інформацію та проводять перевірку за фактом погроз журналісту-розслідувачу Юрію Ніколову.

 

Саме Ніколов провів низку скандальних розслідувань, у тому числі щодо корупції у закупівлях для ЗСУ. Особливого розголосу набула інформація про "курячі яйця за 17 гривень".
 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у поліції Києва в понеділок.

 

"У Києві поліцейські перевіряють факт погроз журналісту. Під час моніторингу в одній із соціальних мереж поліцейські виявили публікацію щодо погроз одному з представників медіа. Правоохоронці зареєстрували виявлену інформацію до Журналу єдиного обліку заяв та повідомлень", - йдеться в повідомленні правоохоронців.

 

Наразі за цим фактом проводиться перевірка.

 

Раніше журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що 14 січня до його квартири ломилися невідомі чоловіки, які намагалися його залякати.

 

"Вчора ввечері мені і моїм сусідам влаштували скандал. Якісь чуваки ломились в двері, кричали, щоб я йшов служити, обклеїли двері папірцями. Мене не було вдома, ходив до друга ... Тому ці уроди лише налякали мою стареньку маму, що після онкології живе зі мною, бо більше ні з ким – другий син в Авдіївці, дорослий онук – на Куп’янському напрямку. ... Я навіть не знаю, якому дегенерату прийшла в голову така ідея по залякуванню журналіста", - зазначив він.

 

 

За словами журналіста, через 15 хвилин після цього в одному з анонімних Telegram-каналів "Карточный офис" (який пов'язують з Офісом Президента) було опубліковано пост із відео та фото з місця події. На ньому двері обклеєні папірцями з написами "зрадник", "ухилянт".

 

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що це є перешкоджанням журналістській діяльності.

 

"Провокація біля квартири Юрія Ніколова по наявній інформації чітко вкладається в перешкоджання діяльності журналіста (ст 171.2 можливо і 3). Стежимо, діятимемо за обставинами", - зазначив голова Комітету ВР.

 

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін назвав інцидент "ідіотською провокацією" від Офісу президента.

 

«Мені видається, що ця провокація є частиною ширших зусиль Офісу президента щодо нейтралізації неугодних: від кейсів проти окремих людей, до законодавчих ініціатив. В мене порада ОП - запиніться негайно. От прямо зараз. Своїми діями ви даєте ворогам залізобетонні аргументи проти західної допомоги Україні. Одна історія, коли з Путіним воює демократична влада. Зовсім інша, коли - з Банкової керують атаками на журналістів-розслідувачів та громадський сектор»,- написав він.

 

Як повідомляла "УМ", у серпні 2023 року український журналіст Юрій Ніколов опублікував розслідування про те, що ціна війських курток, закуплених Міноборони 2022 року, зросла утричі під час доправлення до України.