Дистанційне навчання: як безкоштовно отримати ноутбук для дитини

15:47, 16.09.2023
Дистанційне навчання: як безкоштовно отримати ноутбук для дитини

Міносвіти безкоштовно роздасть школярам ноутбуки та планшети для навчання

Міністерство освіти та науки України запустило програму надання безкоштовних ноутбуків для українських школярів. Упродовж 2022-2023 навчального року, коли освіта відбувалася в основному дистанційно, програма дозволила 1,5 мільйонам дітей мати доступ до необхідних технічних засобів. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у прес-службі відомства.

 

Для того, щоб отримати комп'ютер безкоштовно, батьки повинні подати відповідну заяву до школи, де навчається дитина. Насамперед технікою будуть забезпечені малозахищені категорії дітей:

 

·       малозабезпечені чи багатодітні сім'ї;

·       внутрішньо переміщені діти;

·       діти з особливими освітніми потребами;

·       діти із інвалідністю;

·       діти, позбавлені батьківського піклування.

 

Також у пріоритеті ті області, де переважає дистанційна освіта:

·       Чернігівська;

·       Сумська;

·       Луганська;

·       Харківська;

·       Дніпропетровська;

·       Донецька;

·       Запорізька;

·       Херсонська;

·       Миколаївська;

·       Одеська область.

 

МОН не визначає, кому саме надасть пристрій, цим займається керівництво шкіл.

 

Ноутбуки будуть на гарантії: вони мають бути відремонтовані після звернення до адміністрації школи. Якщо ноутбук або планшет не підлягає ремонту, його спишуть, а дитині дадуть новий.

 

Щоб надані гаджети розподілялися поступово, у міністерстві розробили електронну таблицю обліку. У цьому сервісі кожен зможе відстежувати процес передачі техніки: у таблицях є всі дані з лютого 2022 року і видно, скільки саме пристроїв отримав кожен регіон та навчальний заклад.

 

Усі планшети або ноутбуки, які передаються партнерами, автоматично під´єднуються до бази даних. Також на сайті є оперативна інформація про статус роботи кожного пристрою - кому він наданий або чи функціонує він.


Якщо в таблиці відсутні дані про отриману техніку чи навпаки — школа її не отримала, хоча вона вказана у списку, про це можна повідомити. Для скарг на сайті є спеціальна форма зворотного зв'язку.

 

Як повідомляла УМ, чинному законодавству суперечить проведення уроків російською мовою в українських школах і до таких випадків не можна виявляти лояльність.