Устим Голоднюк: «блакитна каска ООН» не захистила Героя Майдану від снайпера (відео)

13:36, 20.02.2019

“Мені до сих під здається, що зараз відкриються двері, і зайде він”, - батько Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка, - Володимир - досі вчиться жити з болем від утрати сина. Про це Володимир Голоднюк зізнався у відео, знятому для проекту “Характери гідності”.

Ім’я Устим дослівно перекладається, як справедливий. Саме таким і був Устим Голоднюк, пригадує його батько.

У листопаді 2013 року, коли дізнався про зрив угоди України з ЄС, у нього буквально стиснулися кулаки. Вже на наступний вечір Устим Голоднюк був у студентському таборі у Києві. Сприйняв цю новину як особисту образу.

Під час розгону студентів у ніч на 30 листопада 2013 року він був у першій лінії оборони, яка намагалася відгородити стелу від “Беркуту”. Аби дівчата вийшли з оточення. За це отримав поранення в голову.

Лікуватися Устима забрали до рідного Збаража. Та коли хлопець дізнався, що на Грушевського почалися бої, він домчав до Києва за шість годин. І щоночі чергував на барикадах.

18 лютого 2014 року разом зі своєю сотнею пішов на мирний протест в Маріїнський парк. Він стояв у першому ряду оточення, коли близько 14-­ї години в почалися сутички з “Беркутом”. Його наздогнали і почали бити, та група майданівців буквально дивом відбила хлопця.

Коли ввечері силовики почали штурм Євромайдану, батько Устима сам помчав до Києва. З твердим наміром як не забрати сина з того пекла, то хоча б помінятися з ним місцями.

Та Устим Голоднюк залишився. Відчував: перемога поруч, треба тільки протриматися.

20 лютого 2014 року, коли мітингувальники пішли в наступ, Устим взяв свою “чарівну ООНівську каску”, як сам її називав та пішов на мирний протест на Інститутську.

Та снайпер поцілив хлопцеві в потилицю, пробивши блакитну каску миротворців. Устим Голоднюк саме намагався відтягнути пораненого. В руках у нього був металевий щит і бинт. Коли хлопця донесли до готелю “Україна”, лікарі вже не могли йому допомогти.

“Кажуть, час лікує… Він не лікує. Просто людина вчиться жити з горем...”, - відверто зізнається батько Героя - Володимир Голоднюк. Сьогодні він згадує, коли вперше побачив у сина цю нестримну жагу до справедливості. Подивіться й ви у відео. Та пам’ятаймо наших Героїв.



21-річний Устим Голоднюк у 2014 році був студентом Бережанського агротехнічного інституту.

Друзі кажуть, що після завершення революції Голоднюк планував вступити до миротворчого контингенту.

Відео до роковин тих подій зняли спільно Національний музей Революції Гідності та організація "Родина Героїв Небесної Сотні".

Зокрема, яким був сотник з Івано-Франківщини Сергій Дідич; чим так недогодив "тітушкам" журналіст В'ячеcлав Веремій, що вони його застрелили; про що мріяв убитий волинянин Василь Мойсей; та чому учитель математики з Новояворівська Роман Варениця пішки йшов на Євромайдан, де загнув.

Як повідомляла УМ, 10 підозрюваних у справі Євромайдану залишаються працювати на керівних посадах в МВС. Про це 19 лютого 2019 року заявив голова управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.