36 підозрюваних у справі Євромайдану досі працюють в МВС

10:14, 20.02.2019
36 підозрюваних у справі Євромайдану досі працюють в МВС

Зліва направо: Володимир Гриняк, Ігор Бабич, Анатолій Серединський (Укрфото)

36 осіб, яким повідомили про підозру в скоєнні злочинів на Майдані в 2014 році, продовжують працювати у правоохоронних органах, при цьому 10 з них - на керівних посадах.
 
Про це 19 лютого під час круглого столу в Києві заявив голова управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"На сьогодні з тих, кому повідомлено про підозру, 36 продовжують працювати в правоохоронних органах, із них десятеро - на керівних посадах", - сказав він.
 
Наразі з 10 підозрюваних, що залишаються працювати на керівних посадах в МВС, відомі троє.
 
Так, зокрема генерал-майор Нацгвардії Володимир Гриняк під час Майдану був полковником і керував процесом боротьби з протестувальниками на посаді заступника голови Департаменту громадської безпеки МВС України.
 
У свою чергу начальник департаменту превентивної діяльності Нацполіції Ігор Бабич є підозрюваним у пособництві діям, спрямованим на розгін учасників Євромайдану з 24 січня по 18 лютого 2014 року.
 
Третій відомий підозрюваний - заступник керівника Департаменту превентивної діяльності Національної поліції Анатолій Серединський. За версією обвинувачення, він брав участь і координував дії спецпідрозділу "Беркут" під час штурму Євромайдану 18-19 лютого 2014 року.
 
Раніше начальник Департаменту спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк повідомив, що слідчими Департаменту повідомлено про підозру трьом колишнім високопосадовцям МВС України, двоє з яких зараз обіймають керівні посади в Національній поліції України. За його словами, саме Гриняк, Серединський і Бабич координували дії правоохоронців під час штурму Майдану 18-19 лютого. Крім того, саме Гриняк був призначений командиром зведеного загону МВС під час Євромайдану.
 
Зауважимо, за даними Генпрокуратури, в січні-лютому 2014 року в Києві загинули 78 учасників Майдану, понад 200 отримали вогнепальні поранення, і близько 1 тисячі протестувальників дістали інші травми різного ступеня тяжкості.
 
Як повідомляла "УМ", напередодні Сергій Горбатюк звинуватив владу в недостатній підтримці слідства у справах Майдану.
 
У листопаді 2018 року Сергій Горбатюк повідомив, що більша частина з 4 тисяч 700 злочинів проти Майдану уже розслідувані, винними визнано 52 особи, винесено 9 вироків. Однак убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті.
 
8 грудня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко відзвітував про завершення експертизи щодо наказів розстрілювати Майдан, проте пізніше керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував цю заяву.
 
Раніше учасники Євромайдану вимагали вибачень від генпрокурора Юрія Луценка, який відніс до Небесної сотні застрелених на Майдані правоохоронців. "Серед Небесної сотні є й 18 загиблих міліціонерів. І ті, й ті - жертви", - сказав він на засіданні комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Пізніше Юрій Луценко вибачився перед тими, кого образили його слова. "Хочу сказати, що, напевно, я одне слово неправильно висловив. Йдеться про те, що крім загиблих з Небесної сотні, я прямо скажу - наших, майданівців, загинули також близько 20 міліціонерів", - сказав він.