Стрітення: хто й кого зустрічає в день 15 лютого?

17:53, 15.02.2019
Стрітення: хто й кого зустрічає в день 15 лютого?

Стрітення Господнє (Мініатюра Давіда Попіашвілі)

Перші згадки про свято Стрітення, яке православні та греко-католики відзначають 15 лютого, відносяться ще до IVстоліття. Та урочисто відзначати його, за однією з гіпотез, почали з 528 року в Антіохії. Це територія сучасної Туреччини.

Тоді жителів регіону страждали як не від одного страшного лиха, так від іншого. Тисячі людей гинули від землетрусів, у пожежах та від морової виразки.

Та одному з благочестивих християн було видіння: катастрофи закінчаться, коли буде встановлено торжество свята Стрітення Господнього. На честь зустрічі праведного старця Симеона, який жив у Єрусалимі, з немовлям Ісусом. Ця подія описана в Євангелії від Луки. До речі, старослов'янською слово «стрітення» має два значення - «зустріч» і «радість». Віряни одразу провели святкове богослужіння. І лиха припинилися.

Із 544 року це свято християни відзначали урочисто та повсюдно.
 

В дохристиянські часи на території України існувало своє уявлення про Стрітення. Його ще називали Стрiчення, Стрiчання, Громниця і Зимобор. В народі вважали, що в цей день зима зустрічається з літом. При чому зиму уявляли в образі старої бабці в полатаному кожусі, а літо - молодою дівчиною з рум'яними щоками. Головним дійством у цей день вважалося освячення води і вогню. Яке у християнстві трансформувалося в освячення свічок. В народі казали, що цього дня можна побачити в небі блискавку й почути грім.

 

Цієї п'ятниці українцям з погодою пощастило. Прогноз погоди на 15-17 лютого від уркаїнських синоптиків обіцяє майже квітневе тепло.