У Софії Київській відбулася інтронізація митрополита Епіфанія (фото, відео)

10:01, 03.02.2019
У Софії Київській відбулася інтронізація митрополита Епіфанія (фото, відео)

Церемонія інтронізації митрополита Епіфанія (фото: Адміністрація Президента)

У соборі Софії Київської близько 9 ранку 3 лютого почалася церемонія інтронізації митрополита Київського та всієї України Епіфанія. 

На церемонію прибули екзархи Константинопольського патріархату Даниїл та Михаїл, митрополит Макарій, екс-очільник Українськї автокефальної церкви, митрополити та єпископи і священнослужителі Православної церкви України, Президент України Петро Порошенко із дружиною, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, міністри, очільник Української греко-католицької церкви Святослав та сотні вірян і гостей зведення очільника об’єднаної помісної церкви на престол.



Церемонія настолування відбуласяться під час святкової літургії.

На престол митрополита Епіфанія зводили екзарх Даниїл, митрополит Макарій та митрополит Вінницький і Барський Симеон, який, хоч і служив у УПЦ Московського патріархату, але долучився до створення помісної української церкви.



Під час неї не було помітно серед церковних архієреїв почесного патріарха Філарета. Напередодні митрополит Епіфаній заявляв, що його екс-наставник буде на святковій літургії, але, за непідтвердженою інформацією, почесний патріарх Філарет не був присутній на церемонії за станом здоров’я. Патріарх Філарет надіслав митрополиту Епіфанію привітального листа.

Після того, як митрополита Епіфанія звели на престол, божественна літургія продовжилася.



Панагію, шийну прикрасу, один із символів церковного владичества, митрополит Епіфаній отримав у подарунок від Філарета. Ця панагія - одна із церковних коштовностей, яка дійшла до наших днів із того часу, коли на престолі у Києві був свій митрополит, а не окраїни-окупанта. Панагія стала одним із символів єднання сучасної української помісної церкви із київським престолом, заснованого рівноапостольним князем Володимиром.

Церковна церемонія, яка за світськими мірками називається інавгурація, відбувається у день 40-річчя митрополита Епіфанія.

Його зі святом поздоровив Президент України.



Нагадаємо, інтронізація митрополита Епіфанія - одна із важливих частин утвердження української церкви після отримання Томосу про автокефалію в Стамбулі.

Після інтронізації очікується визнання ПЦУ з боку інших православних церков.