У Рівне привезли Томос на подячний молебень за участі Філарета

13:23, 10.01.2019
У Рівне привезли Томос на подячний молебень за участі Філарета

Томос у Рівному: Філарет провів подячний молебень, на якому був присутній Петро Порошенко (фото: charivne.info)

У Рівному під час подячного молебню в Покровському соборі показали привезений із Стамбула Томос про автокефалію Православної церкви України, який підписали всі члени Синоду Вселенської патріархії.

Про це повідомив Президент України Петро Порошенко під час служби.

"З цією вірою ми переможемо і побудуємо незалежну державу, і створемо єдину помісну православну церкву", - сказав Петро Порошенко і наголосив, що отримати Томос було б неможливо отримати без всесвятості Філарета.

Президент України вчергове наголосив, що попереду тривалий процес переходу парафій дл ПЦУ, але держава не вчинятиме тиск у цьому процесі.

"Якщо священик визнає, що канонічна земля Російської православної церкви і парафіяни погоджуються - це їх вибір. Якщо молилися за незалежність і волю України - це також їх вибір", - сказав Президент.

Він відзначив, що особливо приємно бути присутнім на подячному молебені у Рівному, на батьківщині предстоятеля ПЦУ Його блаженства Епіфанія.

Виступ Петра Порошенка відбувся після промови патріарха Філарета.

"Сьогодні у нас особлива подяка Богу за те що він привів нашу церкву до визнання автокефальною помісною церквою. ... Ми дякуємо Вселенському патріарху Варфоломію, за те що він пішов на такий важливий крок і пішов проти всіх супротивників, які пішли проти нього і проти нашої церкви і незалежної держави.

Ми дякуємо Петру Порошенку, тому що попередні президенти теж багато робили щоб отримати Томос про автокефалію, але не досягли цього. Петро Олексійович своєю мудрістю і наполегливістю досяг свої мети, і ми дякуємо йому за такий подвиг", - заявив патріарх Філарет.

Він вручив Петру Порошенку орден Андрія Первозванного, яким 15 грудня, після Об’єднавчого собору, нагородили Президента.

"Без української церкви не може бути української держави, а без української держави не може бути автокефальної церкви", - додав Філарет, однак відзначив, що це стосується лише духовної складової, бо держава на втручається у церковні справи, а лише сприяє єднанню православ’я.

Після завершення літургії Томос зможуть оглянути всі бажаючі, які зібралися у Рівному біля Покровського собору.

Нагадаємо, 9 січня у Стамбулі члени Синоду Вселенської патріархії підписали Томос про автокефалію для Православної церкви України. Надалі очікується визнання автокефалії помісної української церкви іншими незалежними православними церквами.