Дитина в таборі ромів: роздуми маленького Жоріка про Бога, мрію і новий велосипед (відео)

10:57, 26.06.2018
Дитина в таборі ромів: роздуми маленького Жоріка про Бога, мрію і новий велосипед (відео)

Хлопчик дуже сумує по табору на Лисій горі

Українські волонтери зняли короткометражний фільм про життя маленького хлопчика-рома, який жив в таборі на Лисій горі в Києві, але поїхав звідти за день до погрому.
 
Про це написала одна з авторів відео Оля Макар у Facebook.
 
"Жорік - якраз з тих ромів, які їздять по Україні, копають метал, просять милостиню, збирають цукерки на кладовищах, поселяються в лісах і на вокзалах", - розповіла вона. 
 
За словами Олі, знімали Жоріка в нього вдома на Закарпатті і в Києві, куди він приїхав з батьком у справах на два дні - волонтери провели цей час разом з ним. 
 
Сам Жорік розповів, що йому дуже хочеться навчитися читати і писати, але в нього погано виходить, через що він дуже засмучується. Зате йому доводиться багато трудитися - допомагати вагітній матері Марії по господарству, виконуючи важку роботу (крім хлопця, в родині ще шестеро дітей), а також підробляти на полі.
 
"Воду ношу, ножі, картоплю подаю, бо мама не може. Дрова рубаю, по воду ходжу. Коли треба працювати, я йду працювати, за це мені гроші дають. Я закидую насіння в комбайн. Охоронець телефонує і пропонує роботу, ми йдемо працювати", - поділився хлопчик з волонтерами.
 
 
Жорік мріє про новий велосипед, хоче стати таксистом, боксером або художником. Він дуже сумує по табору на Лисій горі: "Коли лягаю спати, беру фото і згадую, що ми робили в таборі".
 
Каже, що в Бога не вірить, бо коли йде заробляти, це він "сам заробляє, а не Бог дає".
 
"Напади на ромів - це напади на таких, як він. Хто продає наркотики чи краде, не живе в лісі, повірте", - написала волонтерка в підписі до відео. 
 
Нагадаємо, на табір ромів напередодні напали у Львові: загинув 24-річний чоловік, ножами поранено 10-річного хлопчика, жінку та двох чоловіків.

Нападників затримали - ними виявилися неповнолітні школярі, які були членами угрупування "Тверезі та злі".

За напад арештували також 20-річного молодика, якого звинувачують у організації погромів.
 
Українська греко-католицька церква зі своєї сторони різко засудила погроми в таборах ромів та назвала їх негідними європейського народу.
 
Як писала "УМ", жертв кривавої розправи над ромами у Львові могло бути набагато більше.

До цього погроми двічі відбувалися у Києві та одного разу в селищі неподалік Львова.