Стіну Пам'яті загиблих на Михайлівському соборі заставили смітниками

11:38, 04.06.2018
Стіну Пам'яті загиблих на Михайлівському соборі заставили смітниками

Смітники біля Стіни Пам’яті стають нормою на кожному масовому заході (фото: Сергей Мищенко / Facebook)

Біля Стіни Пам’яті на Михайлівському соборі поставили контейнери для сміття та біо-туалети.

Рідні загиблих вийшли із протестом, вимагаючи припинити ганебну практику перетворення місця пам’яті на парковку, смітник чи місце для громадських туалетів.

"Ми сьогодні зібралися біля Стіни Пам’яті, де наші Герої України знаходяться, з того приводу, що сміттєві баки поставили біля самої Стіни. А також постійно ставлять автомобілі та розмістили біо-туалети", - говорить голова організації Єдина родина Чернігівщини Микола Шанський.

"Нас вражає цей цинізм та неповага, з яким вони ставляться до всього цього (вшанування пам’яті загиблих. - ред.). Війна в нашому домі. Загинули наші рідні. ... Припиніть цю ганьбу!", - додала Наталія Харченко, голова Спілки матерів воїнів, загиблих в АТО міста Києва.

Навпроти Стіни Пам’яті поставили туалети.


(фото: Роман Федчук / Facebook)

Рідні загиблих звернулися до міського голови Києва Віталія Кличка, щоб комунальні служби з розумінням ставилися до місця пам’яті загиблих.

Вони також нагадали киянам, які постійно ставлять автівки біля меморіалу, що саме загиблі захистили мир у столиці, тому ті, хто перетворює площу біля Стіни Пам’яті на парковку, можуть спокійно працювати, навчатися та відпочивати.

Микола Шанський наголосив, що рідні загиблих звертаються до президента, депутатів Верховної Ради, прем’єр-міністра з вимогою законодавчо захистити меморіал на Михайлівському соборі, який став місцем народної скорботи та зустрічі родин загиблих.

"Пропоную 5 червня в усіх областях провести мітинги, щоб показати. як влада на місцях ставиться до 10 тисяч родин загиблих та вшанування пам’яті загиблих", - сказав представник родин загиблих.

Сміттєві баки та туалети встановлюють на цих місцях не вперше.

"У нас ситуація зі Стіною Пам’яті, з цією вулицею, з припаркованими машинами, з розважальними закладами, зі сміттєвими баками і оцими біо-туалетами повторюється уже 4 роки під час кожного заходу на Михайлівській площі", - додає Павло Нетьосов, волонтер місії "Евакуація-200", який долучився до створення Стіни Пам’яті.

Активіст наголосив, що організатори масових акцій вимагали показати документи, які регламентують відстань встановлення смітників та туалетів до меморіалу та відмовилися їх переносити.

Варто відзначити, що 3 червня на Михайлівській площі був фініш "Пробігу під каштанами", у якому взяли участь понад 10 тисяч осіб. Одні із активних учасників заходу - ветерани АТО, у тому числі такі, що втратили кінцівки на фронті, але відновилися та почали активно займатися спортом.



Стіна Пам’яті - єдине місце в Україні, де можна побачити та вшанувати усіх загиблих під час війни. Наразі активісти зібрали фото та коротку інформацію про понад 3 тисячі загиблих на фронті до січня 2016 року. Проект створено за підтримки волонтерського проекту "Книга пам’яті загиблих", в якому зібрано найповнішу інформацію щодо кожного полеглих.

Як повідомляла "УМ", 2 червня чиновники. які дали дозвіл на вуличну рейв-вечірку під стінами філармонії, зірвали концерт класичної музики.